hamburger-icon

Kliker.info

Bitka sa snijegom i ledom : Istočni dio Mostara i Nevesinje još uvjek bez struje (Video)

Bitka sa snijegom i ledom : Istočni dio Mostara i Nevesinje još uvjek bez struje (Video)

08 Februara
17:07 2012

Nevesinje, istočni dio Mostara i nekoliko sela na području općine Berkovići, Gacko i Bileća nemaju električnu energiju. Iz Civilne zaštite RS-a je saopćeno da na području općine Gacko radnici "Elektrodistribucije" otklanjanju kvarove na niskonaponskoj mreži, a prekinuto je ili otežano snabdijevanje vodom u općinama Nevesinje, Berkovići i Ljubinje, gdje povremeno dolazi i do prekida mobilne i fiksne telefonije. Iz Civilne uprave navode da je u općini Sokolac otklonjen kvar na 10 kilovoltnom dalekovodu Kaljina, dok su bez napajanja još Bukovik jedan i Bukovik dva. Na području općine Istočni Stari Grad u prekidu je dalekovod Vučja Luka, pa je osam trafo-stanica ostalo bez napajanja električnom energijom, zbog čega je Vučja Luka ostala i bez vodosnabdijevanja. U toku je realizacija zahtjeva za vazdušnim transportom radnika "M:tela" iz Trebinja u Berkoviće, na lokaciju Parić na Hrgudu, koji bi trebalo da obave helikopteri EUFOR-a. Helikopter Oružanih snaga BiH danas je sa područja općine Kalinovik uspio evakuirati šest osoba i prebaciti ih u bazu u Rajlovac, dok je u nevesinjskoj općini danas dijete letjelicom Helikopterskog servisa RS prebačeno u bolnicu u Nevesinju, a helikopter je nastavio da dostavlja pakete hrane i lijekova selima na tom području.

U Sarajevsko-romanijskoj regiji u prijepodnevnim satima raščišćen je pravac Pale-Bogovići, dok je u općini Foča u dužini od tri kilometra raščišćen put od Dragočave prema Čelebiću, ali je repetitor Kmur bez napajanja električnom energijom. Mašine koje je Vlada RS kao pomoć poslala iz Banje Luke trenutno se nalaze u Brodu kod Foče i čekaju daljnja uputstva. U općini Bileća je angažirano 15 mašina i 30 radnika na čišćenju lokalnih puteva. Na području općine Kalinovik pročišćen je pravac Kalinovik – Dobro Polje i Kalinovik – Vlahovlje. Iz Civilne zaštite RS-a preciziraju da općine Ribnik, Kneževo, Mrkonjić Grad, Istočni Kupres i Istočni Drvar imaju manjih problema sa prohodnošću lokalnih puteva. Na području općina Milići, Šekovići i Srebrenica ima nešto neprohodnih lokalnih puteva, ali se na njihovom raščišćavanju radi. Općina Šekovići je iskazala potrebu da joj se pomogne u gorivu i mašinama za čišćenje, dok je Bratunac tražio interventnu finansijsku pomoć od 45.000 KM.

Prema podacima Auto-moto saveza RS-a zbog visokih snježnih smetova neprohodan je magistralni put Gacko – Tjentiše, dok je magistralni put Sarajevo – Foča prohodan samo za putničke automobile jer je u funkciji jedna kolovozna traka. Saobraćaj je posebno otežan na dionici Dobro Polje – Miljevina. Otežan je saobraćaj i na putevima Bileća – Trebinje i Bileća – Deleuša, dok je prema informaciji "Nevesinje-puteva" na pravcu Nevesinje – granica FBiH pročišćena jedna kolovozna traka, a dionica dalje ka Mostaru je neprohodna. Na istom putu na dionici Nevesinje – Gacko kolovoz je sužen i saobraćaju samo hitni slučajevi, dok je usporen na dionici Lapišnica – Podgrab i Ljubogošta – Podromanija. Kada je riječ o regionalnim putevima neprohodni su pravci Jažići – Zelengora i Jelašica – Miljevina, dok je saobraćaj otežan na putu Dobro Polje – Jažići. Neprohodni su pravci Bileća – Ljubinje i Bileća – Berkovići i Kifino Selo – Ulog preko prevoja Morine, dok su samo za hitne slučajeve otvoreni putevi Berkovići – Do prema Stocu i Nevesinje – Berkovići. Stari put Lukavica – Pale preko Trebevića zatvoren je za saobraćaj. Vlada RS-a je općinama Kalinovik, Istočni Stari Grad i Trnovo odobrila interventu finansijsku pomoć od po 50.000 KM i općini Srebrenica 20.000 KM. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku