hamburger-icon

Kliker.info

Bijeljina : EUFOR ponovo bezuspješno lovio Ratka Mladića

Bijeljina : EUFOR ponovo bezuspješno lovio Ratka Mladića

08 Maja
12:16 2009

Okončana je operacija pretresa stana Rajka Banduke u Bijeljini i kuće njegovog rođaka Radoslava Banduke u naselju Dijelovi, i sa obje lokacije su odneseni određeni predmeti, izjavila je portparol EUFOR-a Mendi Mekbejn. "Misija je izvedena na zahtjev suda u Hagu kako bi se pronašle informacije koje bi pomogle u potrazi za Mladićem", saopšteno je iz Eufora. U saopštenju se navodi da je akcija izvedena po nalogu Haškog tribunala i u saradnji sa NATO snagama i MUP-om RS.

Operacija pretresa objekta bivšeg saradnika Ratka Mladića                              Pripadnici EUFOR-a su rano jutros započeli operacije pretresa na dvije lokacije u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, u Bijeljini, u stanu Rajka Banduke, te u mjestu Dijelovi, šest kilometara sjeverozapadno od Bijeljine, u kući Radoslava Banduke, koji je u rodbinskom odnosu sa Rajkom Bandukom, saopćeno je iz EUFOR-a. Rajko Banduka je bivši vojni saradnik Ratka Mladića, vojnog komandanta bosanskih Srba, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio za ratne zločine. Operacija je provedena na zahtjev Haškog Tribunala s ciljem pronalaska informacija koje bi mogle biti od koristi u potrazi za Ratkom Mladićem. Operacija je provedena kao dio šire, regionalne strategije u sklopu koje je do sada izvedeno više sličnih operacija usmjerenih protiv mogućih pripadnika mreže pomagača u Srbiji.

Kao i u slučaju dosadašnjih operacija protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine, EUFOR je ovu operaciju izveo blisko sarađujući sa pripadnicima Štaba NATO-a u Sarajevu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Iz EUFOR-a istaču da je MUP RS-a bio zadužen za aspekt sigurnosti same operacije i također je pohvalio njihov profesionalizam i odlučnost. Pravni osnov operacije je mandat Međunarodnogkrivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, EUFOR-a i NATO-a u skladu sa odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, kaže se u saopćenju.EUFOR je u saopštenju podsjetio da svako ko pruži informaciju koja dovede do hapšenja ili osuđivanja haških optuženika za ratne zločine, u bilo kojoj zemlji, može dobiti nagradu.Trenutno je raspisana nagrada u visini do pet miliona dolara za bilo kakvu informaciju koja može dovesti do hapšenja Mladića.Srbija je također ponudila nagradu u iznosu od milion eura.Osobe koje imaju takve informacije trebaju ih dostaviti pozivom na broj 065 516 674 (ako zovu iz BiH), odnosno 00 387 65 516 674 (ako zovu izvan BiH) ili poslati elektronskom poštom na email mail@rewardsforjustice.net, navodi se u saopštenju EUFOR-a. (Kliker.info-Srna-Fena-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku