hamburger-icon

Kliker.info

Bijela kuća: Nema naznaka da se Rusija priprema za upotrebu atomskog oružja

Bijela kuća: Nema naznaka da se Rusija priprema za upotrebu atomskog oružja

08 Oktobra
06:17 2022

Sjedinjene Američke Države ne vide nikakve znakove da se Rusija aktivno priprema koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, saopćila je Bijela kuća.

“Nemamo razloga prilagođavati naše strateško nuklearno stajalište, kao što nemamo naznaka da se Rusija priprema da u skoroj budućnosti upotrijebi nuklearno oružje”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

Ovo pojašnjenje Karine Jean-Pierre dolazi nakon posebno snažnih izjava koje predsjednik Joe Biden dao u četvrtak i u kojima je ocijenio da se svijet prvi put nakon hladnog rata sučeljava s opasnošću nuklearnog “armagedona”, to jest apokalipse, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Na pitanje je li ova veća zabrinutost povezana s novim obavještajnim podacima kojima raspolažu Sjedinjene Američke Države, glasnogovornica je rekla da “nije”, kratko odgovarajući na novinarska pitanja u avionu kojim je predsjednik Joe Biden letio iz Washingtona.

Prijetnja ‘armagedona’

“Nismo bili sučeljeni s prijetnjom ‘armagedona’ od Kennedyja i kubanske raketne krize 1962. godine”, rekao je Biden u New Yorku, ocijenivši da se njegov ruski kolega Vladimir Putin “ne šali” kada prijeti atomskim oružjem.

Od 14. do 28. oktobra 1962. kriza s raketama koje je Sovjetski Savez postavio na Kubi i koje je SAD otkrio držala je cijeli svijet u napetosti zbog straha od nuklearnog rata.

Vladimir Putin, koji je naišao na snažan ukrajinski otpor potpomognut zapadnom vojnom pomoći, spomenuo je upotrebu atomskog oružja u televizijskom govoru 21. septembra.

Rekao je da je spreman upotrijebiti “sva sredstva” iz svog arsenala i optužio je Zapad da želi “uništiti” Rusiju.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku