hamburger-icon

Kliker.info

BiH suzdržana : Vuk Jeremić izabran za novog predsjednika Generalne skupštine UN-a

BiH suzdržana : Vuk Jeremić izabran za novog predsjednika Generalne skupštine UN-a

08 Juna
15:46 2012

Vuk Jeremić izabran je za novog predsjednika Generalne skupštine UN-a. Njega je tajnim glasanjem i popunjavanjem listića za ime jednog od dva kandidata za predsjednika 67. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u punoj dvorani – generalna skupština izabrala je za svog novog predsjednika.Za Jeremića je glasalo  99 zemalja članica UN-a, dok se za njegovog protivkandidata Daliusa Čekaliusa iz Litvanije izjasnilo se 85 zemalja. Samo jedna zemlja bila je uzdržana. Bosna i Hercegovina je najavila da će biti uzdržana u ovom glasanju. Prema prebrojanim glasovima od ukupno 193 zemlje članice UN-a glasalo je 190 zemalja.

Minimalna većina

Prema proceduri glasanja pobjedniku je bila potrebna samo natpolovična većina glasova od prisutnih diplomata u velikoj dvorani Generalne skupštine UN-a. s obzirom da je bilo i pet nevažećih listića, znači da je u ovom slučaju bilo potrebno minimum 93 glasa. Jeremić je dobio šest glasova više.Prema onome što se zna iz diplomatskih izvora – litvanijskog kandidata podržale su uglavnom zapadne zemlje, Amerika i EU, što su pokazale vidlivim inače uvjek znakovitim poziranjem sa "svojim" kandidatom pred kamerama UN-a koje su direktno prenosile tok glasanja od raspodjele i prikupljanja listića do priopćenja rezultata nešto prije 11 sati prije podne po lokalnom vremenu. Jeremića je podržala Rusija, ali se ruski diplomati – uoči izbora nisu vidno primicali srbijanskom ministru vanjskih poslova. Glasanju je ipak vidno nazočan bio stalni predstavnik Ruske Federacije u UN-u, ambasador Vitalij Čurkin.

Izbor Jeremića smatra se i diplomatskom pobjedom Moskve. Jeremića je podržao i veliki blok Nesvrstanog pokreta i Afričke grupe naroda, što je potvrdio i predstavnik Benina obraćajući se Generalnoj skupštini nudeći čestitke novom predsjedniku. Računa se da je srbijanskog kandidata podržala i Organizacija islamske konferencije (OIC) koja broji 57 zemalja.Kao što su se ovaj put diplomatska koplja lomila između šefa srbijanske diplomatije Vuka Jeremića i litvanskog ambasadora u u UN-u Dalijusa Čekuolisa, približno ista situacija, kada su zemlje članice UN-a morale birati između dva kandidata jedne iste, od ukupno pet regionalnih grupa – dogodila se i 1991. godine.Tada je u diplomatskom okršaju između Saudijske Arabije i Jemena pobijedio kandidat Saudijske Arabije.

Prvi među jednakima

Predsjedavanje 67. redovnim zasjedanjem Gegeralne skupštine UN-a u ovom mandatu će trajati od septembra 2012. do septembra 2013. godine. Važno je podsjetiti da predsjednik Generalne skupštine UN-a predlaže teme o kojima će Skupština raspravljati, ali odluke Generalne Skupštine nisu obavezujuće, za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti, pa se stoga i ova funkcija iako nominalno druga u rangu nakon generalnog sekretara UN-a, ipak smatra više ceremonijalnom.Posljednji predsjednik Generalne skupštine UN-a iz Istočnoevropske grupe koja po rotacionoj šemi svakih pet godina bio je makedonski diplomata Srđan Kerim 2007 godine.Prije njega tu funkciju je od 1977 do 1978 u ime bivše Jugoslavije obavljao je također jedan Makedonac – Lazar Mojsov. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku