hamburger-icon

Kliker.info

Bidenov plan za suzbijanje omikrona: Boosteri, kućni testovi, pooštrena pravila za putnike

Bidenov plan za suzbijanje omikrona: Boosteri, kućni testovi, pooštrena pravila za putnike

03 Decembra
05:28 2021

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden apelovao je na Amerikance da prime booster doze vakcine protiv Kovida 19 i podrže njegov plan za suzbijanje omikrona – novog soja koronavirusa – kroz veću dostupnost vakcina, ali bez većih ograničenja na svakodnevni život.

Biden želi da privatne osiguravajuće kompanije pokriju sve troškove kućnih testova na kovid i pooštri uslove za testiranje svih ljudi koji dolaze u SAD, bez obzira na to da li su vakcinisani. 

Dok pojedine zemlje širom svijeta zatvaraju granice ili ponovo uvode karantine, Biden je rekao da u ovom trenutku neće uvoditi dodatne mere osim preporuke da Amerikanci nose maske u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima.

“Eksperti kažu da će broj slučajeva kovida nastaviti da raste narednih sedica ove zime, zbog čega moramo da budemo spremni”, rekao je američki predsjednik tokom posjete Nacionalnim institutima zdravlja u predgrađu Washingtona.

Poručio je da njegova nova strategija ne “obuhvata zatvaranja i karantine” i da se nada dvostranačkoj podršci.

“Objavljujem odlučan plan u borbi protiv Kovida 19 i mislim da bi trebalo da nas ujedini”, dodao je Biden.

Sprovođenje Bajdenove uredbe o obaveznoj vakcinaciji u većim kompanijama je blokirano pred sudovima u pojedinim državama, zbog čega je predsednik pozvao preduzeća da sama nalože imunizaciju svojih radnika, kako bi mogla da budu ostanu otvorena bez širenja zaraze.

Bajdenova administracija smatra da je rasprostranjena imunizacija busterima najefektivnije sredstvo za borbu protiv kovida tokom ove zime. Zdravstveni eksperti smatraju da dodatne doze vakcine pružaju pojačanu i trajniju zaštitu, uključujući i protiv novih varijanti.

I dalje se ne zna mnogo o omikron soju – da li je zarazniji, da li zaraženi imaju ozbiljne simptome, te da li je otporan na vakcine. Zvaničnici su saopštili u četvrtak da je u Americi potvrđen drugi slučaj omikrona.

Prema trenutnoj američkoj zdravstvenoj politici, oko 100 miliona Amerikanaca ispunjava uslove da primi bustere, što se povećava svakog dana. Zvaničnici vjeruju da će biti lakše ubijediti vakcinisane da prime još jednu dozu nego imunizovati oko 43 miliona nevakcinisanih punoletnih Amerikanaca.

“Odmah primite bustere”, poručio je Biden.

Buster doze do sada je primilo oko 42 miliona Amerikanaca, od čega su polovina stariji građani. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su ove nedelje preporučili dodatne doze za sve starije od 18 godina, 6 mjeseci posle druge doze Fajzerove ili Modernine vakcine.

Biden je najavio i da će od naredne sednice, svi putnici koji dolaze u SAD, bez obzira na nacionalnost i da li su vakcinisani, morati da pokažu negativan test na kovid urađen dan pre leta. Prethodno, vakcinisani putnici mogli su da urade test u periodu od tri dana od puta. Bijela kuća je odustala od strožijih opcija kao što su obavezno testiranje ili karantin po dolasku u SAD.

Biden je takođe produžio uredbu o nošenju maski u javnom saobraćaju, koja je trebalo da istekne u januaru, do najranije sredine marta, saopšteno je iz Bijele kuće.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku