hamburger-icon

Kliker.info

Biden pozvao na jedinstvo tokom nacionalnog molitvenog doručka

Biden pozvao na jedinstvo tokom nacionalnog molitvenog doručka

02 Februara
18:26 2023

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je na Nacionalnom molitvenom doručku prenio poruku jedinstva, prvi put kada je godišnji događaj održan otkako su njegovo rukovodstvo i struktura inovirani kako bi se udaljio od kontroverzne privatne vjerske grupe.

– U našoj politici i u našim životima, prečesto vidimo jedni druge kao protivnike, a ne kao konkurente. Vidimo jedni druge kao neprijatelje, a ne kao komšije , i koliko god da su ova vremena teška, ako osmotrimo bliže vidimo snagu, odlučnost koja je dugo definirala Ameriku – izjavio je Biden.

Doručak je održan u centru za posjetitelje Kapitola, a 450 mjesta u dvorani bilo je nakrcano članovima Kongresa, vladinim zvaničnicima i ostalima.

Svaki predsjednik od Dwighta D. Eisenhowera govorio je na doručku, kome je tokom proteklih godina prisustvovalo na hiljade zvanica. Decenijama je događaj nadgledala Međunarodna fondacija, kršćanska organizacija koja je godinama privlačila sve više pažnje.

Sada događaj vodi Nacionalna fondacija za molitveni doručak, nova grupa koju predvode bivši članovi Kongresa. Međunarodna fondacija održala je svoj događaj u obližnjem hotelu, gdje se daljinski pratio Bidenov govor.

– Dobro došli u svih 1.300”, rekao je Biden, ukazujući se na veličinu mase na drugom doručku. To je bilo njegovo jedino priznanje promjenama iza kulisa tokom javnog programa.

Događaj je osmišljen tako da okupi ljude s različitih strana, a Biden je sjedio pored predsjednika Predstavničkog doma Kevina McCarthyja. Njih dvojica započeli su raspravu o tome da li povećati limit duga zemlje kako bi se izbjeglo neizvršenje obaveza.

– Jučer smo imali dobar sastanak, rekao je Biden o McCarthyju, naglašavajući da će raditi na tome da se “jedni prema drugima ophode s poštovanjem”.

Prisutna je bila i Kari Lake, republikanska kandidatkinja za guvernera Arizone koja je izgubila utrku u novembru, ali je odbila da prizna svoj poraz. Biden je osudio negiranje izbora kao prijetnju američkoj demokratiji.

Citirajući Sveto pismo, Biden je rekao da je važno “voliti bližnjega svoga kao samoga sebe”.

– Mislim da je to najteže. Ovdje je barem najteže. Prije nije bilo tako teško. Ovdje sam dugo vremena. Ali čini se da postaje sve teže – kazao je američki čelnik.

(Klikert.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku