hamburger-icon

Kliker.info

Biden poručio da neće manipulisati strahom, Trump uzvratio: Zakon i red

Biden poručio da neće manipulisati strahom, Trump uzvratio: Zakon i red

03 Juna
06:31 2020

Raskinuću sa “sebičnošću i strahom” koja je karakterisala mandat Donalda Trumpa, kao i njegov odgovor na rasizam i policijsku brutalnost, izjavio je u utorak u Filadelfiji njegov najvjerovatniji protivkandidat na predsedničkim izborima u novembru, demokrata Joe Biden.

On je ukazao na sistemski rasizam i iskazao simpatije sa demonstranima širom zemlje koji protestuju zbog ubistva Afroamerikanca Geworga Floyda od strane policajca u Mineapolisu.

“Neću manipulisati strahom i podjelama. Neću podsticati plamen mržnje. Nastojaću da zacijelim rasne rane koje dugo muče našu zemlju, a ne da ih koristim za političke ciljeve. Ja ću raditi svoj posao i preuzeti odgovornonst – neću optuživati druge,” kazao je Biden.

Biden je već u nekoliko navrata osudio nasilje ali je danas naveo da je “Trump pretvorio zemlju u bojno polje podjeljeno starim ogorčenjima i novim strahovima”.

“On (Trump) vjeruje da će mu podjele pomoći da pobijedi na predsjedničkim izborima”, naveo je demokrata Biden  koji prema anketama prednjači u odnosu na Trumpa.

“Ne možemo da budemo naivni. Volio bih da kažem da je mržnja počela sa Donaldom Trumpom i nestaće s njim. Medjutim, to nije slučaj i to se neće dogoditi. Istorija Amerike nije bajka sa garantovanim srećnim završetkom”, rekao je Biden.

To je poslije nekoliko mjeseci njegov prvi nastup izvan države Delavere, u kojoj živi, jer je zbog pandemije korona virusa morao da obustavi izbornu kampanju za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.

On potencira da je ulog “duša nacije” po čemu se, kako ocjenjuje CNN, razlikuje od Trumpa koji je u ponedjeljak zatražio od guvernera da “dominiraju” u odnosu na demonstrante, pohvalivši se u utorak na Tviteru da su se “nadmoćna sila” i “dominacija” mogli vidjeti u prestonici Vašingtonu.

Trump je takođe napisao na Tviteru u utorak popodne da je njegova administracija učinila za afroameričku zajednicu više nego bilo koja od Abrahama Linkolna. Inače, ropstvo je ukinuto pri kraju građanskog rata 1865. u vrijeme kada je Linkoln bio predsjednik SAD. Kao primjer je naveo razne mogućnosti školovanja, nizak nivo nezaposlenosti, siromaštva i stope kriminala

 
Donald J. Trump @realDonaldTrump
 

My Admin has done more for the Black Community than any President since Abraham Lincoln. Passed Opportunity Zones with @SenatorTimScott, guaranteed funding for HBCU’s, School Choice, passed Criminal Justice Reform, lowest Black unemployment, poverty, and crime rates in history…

Biden je zapitao Amerikance: “Pogledajte gdje smo sada i razmislite iznova: Da li je ovo to što jesmo? Da li je ovo što želimo da budemo?”

On je dodao da li je to što “želimo da ostavimo našoj djeci i unucima – strah, bijes, upiranje prstom, umjesto težnju sreći? Nekompetentnost i strah, obuzetost sobom, sebičnost? Ili želimo Ameriku za koju znamo u našim srcima da može i treba da postoji?”

Bivši potpredsjednik SAD je naročito kritikovao Trumpovu šetnju trgom Lafajet u ponedeljak veče u blizini Bijele kuće nakon što je najavio mogućnost upotrebe armije. Pre nego što se uputio u obližnju crkvu, policija je rastjerala demonstrante koristeći suzavac i gumene metke, javlja CNN. Ispred crkve, Trump je držao u rukama Bibliju pozirajući pred fotoreporterima.

“Predsjednik je držao Bibliju ispred crkve . Želio bih da je povremeno otvara umjesto što je samo njome mahao. Da ju je otvorio, mogao je nešto da nauči iz nje,” istakao je Biden. 

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku