hamburger-icon

Kliker.info

Biden održao tradicionalni govor o stanju nacije : SAD jedina država koja iz kriza izlazi snažnija

Biden održao tradicionalni govor o stanju nacije : SAD jedina država koja iz kriza izlazi snažnija

08 Februara
05:28 2023

Sjedinjene Države jedina su zemlja koja iz kriza izlazi snažnija nego što je bila kada je u njih ušla, poručio je  Joe Biden .

Američki predsjednik govorio je o stanju nacije u tradicionalnom obraćanju u Kongresu u kom  je razmatrao značajne teme za američko društvo, unutrašnju i spoljnu politiku.

Na početku svog obraćanja američki predsjednik pohvalio je ekonomski napredak ostvaren tokom mandata administracije koju predvodi.

Prije dvije godine naša ekonomija je doživela potres. Međutim, u međuvremenu smo, uz pomoć mnogih građana, otvorili 12 miliona novih radnih mjesta. Više ih je otvoreno nego za vrijeme mandata bilo kog predsednika tokom četvrogodišnje vladavine“, rekao je Biden.

On je ustvrdio i da pandemija kovida više ne kontroliše živote američkih građana.

Sjedinjene Države su izašle snažnije iz pandemije.Prije dvije godine kovid je zatvorio naše firme, zatvorio naše škole i oduzeo nam toliko toga. Danas više ne kontroliše naše živote“, istakao je Biden.

Obraćajući se republikancima koji kontrolišu Predstavnički dom – Biden je ukazao da je potpisao više od 300 zakona koji su zajednički predložile dvije strane.

Mojim republikanskim prijateljima poručujem da, ukoliko smo mogli da sarađujemo u prošlom sazivu Kongresa, nema razloga da to ne činimo i sada. Građani su nam poručili da nas borba radi borbe, moć radi moći, ili sukob radi sukoba, ne vodi nigdje“, ukazao je američki predsjednik.

Biden je najavio i nove standarde kojima će se zahtjevati da se svi građevinski materijali koji se koriste u federalnim infrastrukturnim projektima proizvode u Americi.

Iznio je i tvrdnju da se za funkciju predsjednika kandidovao kako bi omogućio da ekonomija funkcioniše za sve građane – kako bi bili ponosni na ono što rade.

Kada srednjoj klasi ide dobro, siromašnijima će biti bolje – a bogati će moći odgovarajuće da posluju“, naveo je Biden – koji tvrdi da je u SAD-u stopa nezaposlenost, sa 3,4 odsto, najamanja u posljednjih 50 godina.

“Bili smo prvaci u infrastrukturi”

Kao jedno od značajnijih dostignuća – Biden je u govoru istakao usvajanje dvostranačkog zakona o infrastrukturi vrijednog hiljadu milijardi dolara.

Podsjetio je da je od usvajanja, na osnovu tog zakona, finansirano hiljade projekata širom zemlje.

Da bismo održali najjaču ekonomiju na svijetu, potrebna nam je i najbolja svjetska infrastruktura. Nekada smo bili prvoplasirani u svijetu po infrastrukturi – a onda smo pali na 13 mjesto. Sada se vraćamo“, rekao je on.

Iznio je i tvrdnje da će na osnovu projekata otvorenih na osnovu Zakona o infrastrukturi biti zaposlene hiljade ljudi sa, kako je rekao, svih strana.

Tek smo počeli“, ukazao je – dodavši da se radi o najvećim projektima u posljednjih nekoliko decenija kojih ima više od 20.000.

Riječ je o obnovi autoputeva, mostova, željeznice, tunela, aerodroma, obezbeđivanju čiste vode i i brzog interneta širom Amerike“, naveo je američki predsjednik u govoru.

Moj ekonomski plan je ulaganje u mjesta i ljude koji su zaboravljeni“, zaključio Biden, podsjetivši, kako je rekao i na građane koje je označio napuštenim ili nevidljivim.

Postoje zanimanja i poslovi koja su nestala. Mnogi od vas se pitaju da li ćete vi i vaša djeca napredovati – u okolnostima u kojima ste odabrali da ne napuštate svoje domove. Shvatio sam to – zato gradimo ekonomiju u kojoj niko neće biti ostavljen“, rekao je američki predsjednik.

Osvrnuo se i na cijenu lijekova – rekavši da velike farmaceutske kompanije građanima, kako se izrazio, nepravedno naplaćuju stotine dolara – i ostvarivale rekordne zarade.

Više neće“, naveo je  Biden.

Podsjetio je da je Kongres ograničio cijenu insulina, kao i skupih lijekova za liječenje bolesti poput raka.

Reforma policije

Biden je ukazao i na potrebu reforme policije, koja je posljednjih dana bila značajna tema, nakon smrti Tyre NicholsaAfroamerikanca iz Memfisa, koji je preminuo nakon brutalnog policijskog prebijanja.

Porodica ubijenog mladića prisustvovala je  Bidenovom govoru u Kongresu. Američki predsjednik ponovo je pozvao Kongres da usvoji prijedlog Zakona koji se u javnosti pojavio nakon smrti još jednog Afroamerikanca Georga Floyda .

Prijedlog još nije usvojen u Kongresu. Trebalo bi da na osnovu tog zakona bude sproveden niz reformi čija je svrha da policijske uprave i službenici budu odgovorniji za svoje postupke.

Istovremeno, američki predsjednik založio se za zabranu automatskog oružja.

Zabraniti automatsko oružje jednom za svagda. Radili smo to i prije. Tokom desetogodišnjeg perioda kada je na snazi bila zabrana slučajeva oružanog nasilja i masovnih pucnjava bilo je manje. Pošto su republikanci dozvolili da ta zabrana istekne – broj slučajeva se udvostručio. Hajde da ponovo zabranimo automatsko oružje”, istakao je predsjednik SAD-a.

“Amerika se usprotivila Putinu!”

U dijelu govora posvećenom spoljnoj politici – američki predsjednik je istakao da su se Sjedinnje Države usprotivile ruskoj agresiji u Ukrajini.

Zajedno sa NATO-om pokazali smo snagu pred ruskom agresijom na Ukrajinu. Zajedno smo učinili ono što Amerika inače radi na najbolji mogući način. Predvodili smo! Ujedinili smo NATO i izgradili globalnu koaliciju. Usprotivili smo se Putinovoj agresiji i podržali ukrajinski narod”, istakao je Biden.

Ukrajinskom ambasadoru, koji je bio prisutan tokom Bidenovog obraćanja, prenio je da su SAD ujedinjene u podršci Ukrajini.

Bićemo uz vas koliko god da je potrebno”, rekao je Biden.

Biden se osvrnuo i na odnose sa Kinom u svijetlu nedavne trzavice – kineskih balona za koje američke vlasti tvrde da su špijunski.

Američki predsjednik nije konkretno govorio o tom slučaju – istakavši da je kineskom predsedniku Xi Jinpingu  jasno stavio do znanja da se SAD zalažu za konkurenciju – a ne sukob.

Moja administracija će uvijek štititi suverenitet Sjedinjenih Država. Posvećena sam saradnji sa Kinom – tamo gde to može unaprediti američke interese i koristiti svijetu. Ali nemojte pogrešno misliti – prošle sedmice  smo jasno rekli: ako Kina ugrozi naš suverenitet, zaštitićemo našu zemlju, što smo učinili“, rekao je američki predsjednik.

“Blokiraću nacionalnu zabranu abortusa”

Biden nije propustio u govoru da se odredi prema pravu na abortus – obećao je da će uložiti veto na svaki pokušaj zabrane abortus na nacionalnom nivou.

On je pozvao Kongres da ponovo uspostavi pravo koje je Vrhovni sud ukinuo juna 2022. kada je poništio sudski presudu Roe vs Wade  koja je garantovala prekid trudnoće kao ustavno pravo svake žene u Americi.

Od tada je nekoliko američkih država zabranilo ili strogo ograničilo mogućnosti žena da prekinu trudnoću.

Bajden je govor o stanju nacije održao u trenutku kada većina američkih građana nema baš povoljno mišljenje o njemu.

Prema novoj anketi dnevnika Wasington Post  i televizijske mreže ABC , 62 odsto Amerikanaca smatra da nije postigao, kako je navedeno, mnogo ili je ostvario vrlo malo tokom dvije godine mandata administracije koju predvodi.

(Glas Amerike )

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku