hamburger-icon

Kliker.info

BHT: Suzana Stambol pod istragom

BHT: Suzana Stambol pod istragom

10 Februara
07:31 2011

Vršilac dužnosti generalnog direktora BHRT-a Nermin Durmo potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" da mu je v. d. direktora BHT-a Belmin Karamehmedović ponudio mandat na raspolaganje. Durmo je, kako kaže, ponuđeni mandat odbio, a uzrok ovim turbulencijama je emisija "Tema dana" koja je emitirana u ponedjeljak.

Nije konsultiran

Tema voditeljice Suzane Stambol bila je "Mediji i politika", dok su gosti bili novinari i urednici Senad Hadžifejzović (Face TV), Dragan Jerinić (Nezavisne novine), Suzana Rađen-Todorić (BN Televizija), Rubina Čengić (Start) i Mario Vrankić (TV Oskar).- Dobio sam obraćanje Karamehmedovića, u kojem je iznio svoj stav da je nezadovoljan kako je prezentirana ta emisija, jer su tu spominjana pojedina imena i prozivani ljudi koji nisu bili prisutni. Time je narušen osnovni postulat novinarstva, jer moraju se čuti obje strane. Karamehmedović je naveo da uopće na Kolegiju nije konsultiran u vezi s tom emisijom niti je obaviješten ko će biti gosti, ali da smatra da i on snosi dio odgovornosti – izjavio je Durmo, dodajući da je Karamehmedović dobio punu podršku svih članova poslovodstva  BHRT-a.Durmo je potvrdio da je posebno problematično to što su gosti u emisiji prozivali kolege s Federalne televizije, te da je trebalo čuti i drugu stranu, odnosno pozvati u emisiju i Bakira Hadžiomerovića, odnosno nekoga od urednika sa FTV-a, ali i RTRS-a.Durmo je istakao da je Karamehmedovića zamolio da održi Kolegij i sve ovo raspravi.

Negativan kontekst

– Kada Karamehmedović dobije stav svog kolegija, onda će poslovodstvo odlučiti koje će naredne mjere poduzeti – kazao je Durmo.Kolegij je održan jučer, nakon čega je izdato saopćenje za javnost u kojem je potvrđeno da su "Poslovodni odbor i Kolegij v. d. generalnog direktora BHRT-a zaključili da u emisiji Tema dana "Mediji i politika" 7. februara nisu do kraja ispoštovani svi profesionalni principi na kojima počiva rad Javnog servisa BiH".- U želji da dosljedno utvrde sve relevantne činjenice vezane uz realizaciju spomenute emisije, Poslovodni odbor i Kolegij v. d. generalnog direktora BHRT-a formirat će nezavisnu komisiju koja će istražiti sve okolnosti zbog kojih se ovaj propust dogodio i nakon objavljivanja rezultata rada komisije odlučit će o eventualnim koracima koje će poduzeti – navedeno je u saopćenju.

Tica pozvan samo za izjavu o slobodi medija

Željko Tica, odgovorni urednik TV programa i multimedije FTV-a, pojasnio je u izjavi za naš list da je u ponedjeljak imao poziv novinarke BHT-a, koja je tražila njegovu izjavu u okviru uvodnog priloga za emisiju o temi "Sloboda medija", a ne "Mediji i politika". Kako kaže, on nije bio pozvan da gostuje, niti mu je rečeno da će biti pozvani drugi gosti.
 
– Ne bih da komentiram rad kolega sa BHT-a. Činjenica je da je mene tog dana zvala novinarka BHT-a i ja sam joj rekao da se obrati našoj Pres-službi. Pres-služba kasnije me pozvala i rekli su mi isto, da sa BHT-a žele moju izjavu u vezi sa slobodom medija, ali ja nisam mogao zbog obaveza koje sam tog dana imao. Poslije toga me niko više sa BHT-a nije kontaktirao –
izjavio je Tica.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku