hamburger-icon

Kliker.info

BH Dani : 100 % Zlatko

BH Dani : 100 % Zlatko

16 Oktobra
05:54 2010

U teretani jedan dizač tegova znoji se i dahće, vratne žile napinje do pucanja, lice mu se od napora krivi u bolnu ali samozadovoljnu grimasu dok pred ogledalom broji stotine trbušnjaka: mnogo sam jak! Kad me uredništvo The Timesa kao budućeg državnog premijera upita kako ću odgovoriti na Dodikove prijetnje proglašenjem nezavisnosti jednog dijela BiH, reći ću im: fizičkom silom, nego kako!, misli bilder Zlatko Lagumdžija.

Doduše, dok u predizbornoj kampanji direktor i novoizabrani predsjednik Republike Srpske ni za jotu nije odstupao od svoje grčko-rimske discipline natezanja paralele između Kosova i Republike Srpske, sažete u tvrdnju da "ako kosovski Albanci, prema Međunarodnom sudu pravde i najmoćnijim diplomatskim silama svijeta, imaju pravo da se odvoje zbog etničke mržnje i nedostatka jedinstva sa Srbijom, zašto ne bismo i mi u Bosni i Hercegovini", bilder Lagumdžija još je bio nejak. Ankete jesu pokazivale tendenciju rasta glasačkog tijela Socijaldemokratske partije, iz aviona se vidjelo da će njegov mlađi kolega, inače bilder lake kategorije, ponovo osvojiti mandat u Predsjedništvu, ali… Još nejaki Lagumdžija napadao je huškačku retoriku "nacionalista na vlasti", zahvatajući širokim krošeom cijeli desni sektor.

Ali sada, riješen da pošto-poto preuzme vlast, makar na samo jednom dijelu Bosne i Hercegovine, baš tamo gdje je njegova partija ostvarila dominaciju – u kantonima u kojima je bošnjačko stanovništvo u većini – Lagumdžija je spreman i za fizički obračun. U pokušaju da demantira agenciju SRNA zbog "pogrešno i zlonamjerno prenesene i interpretirane izjave" (mada je tu vijest FENA prva objavila, i to skoro sat ranije), Lagumdžija je pojasnio: "Ukoliko Milorad Dodik bude pokušao silom prekršiti Dejtonski mirovni sporazum i pocijepati državu BiH, a to ne bude spriječeno od strane međunarodne zajednice u skladu s njenim obavezama proisteklim iz tog sporazuma, onda će legalne i legitimne vlasti BiH Dodikov pokušaj spriječiti svim raspoloživim sredstvima, uključujući i silu. Takav legitiman odgovor na Dodikovo kršenje ustava je jedini način da se spriječe gori scenariji u BiH i regionu."

Etnonacionalisti iz Republike Srpske kojima više od svega treba "partner u Sarajevu", "crveni Haris Silajdžić", kako je u naletu duhovitosti Igor Radojičić prozvao Lagumdžiju, jedva su dočekali: Dodik, Radojičićev šef, Lagumdžiju je "eliminirao" kao sugovornika, potencirajući da "BiH nema vladu već Vijeće ministara i da je svojevrsna zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da će tako i ostati". Bila mu je taman potrebna odskočna daska za predlaganje eventualnih ustavnih promjena, prema kojima će svi konstitutivni narodi u BiH imati pravo na samoopredjeljenje.

Tako su napokon i karikaturalne prijetnje koje je upućivao Željko Komšić tokom svog prvog mandata nadmašene. "Premijer" i novopečeni "bošnjački lider" odlučio je konačno dati za pravo svima koji su za huškačku retoriku podjednako optuživali "nacionaliste", odnosno i Harisa Silajdžića i Milorada Dodika, iako Silajdžić još nije prijetio fizičkom silom. Isturajući u prvi plan militantnu koreografiju, "sva raspoloživa sredstva", "fizičku silu", država za čovjeka, kakvu sprema Lagumdžija, jest država konstantnog sukobljavanja na brvnu nad ambisom. Pokušaj da se uglavi u stereotipiju o "100 % Harisu Silajdžiću", zapravo pokazuje kakav je Zlatko Lagumdžija, i to 100 %: makijavelist koji je spreman radi preuzimanja vlasti preuzeti i primat najagresivnijeg nacionalnog alfa mužjaka, te retoriku u kojoj se najbolje snalazi Milorad Dodik.

Dodikove priče o otcjepljenju Republike Srpske su prazne i neće dobiti podršku izvan laktaškog atara. A da se Republika Srpska bez fizičke sile ne može otcijepiti, postalo je jasno i zadnjoj karikaturi.  Eldin Hadžović (BH Dani)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku