hamburger-icon

Kliker.info

Bez konsenzusa za Bugarsku i Rumuniju : Hrvatska od 1. januara 2023. punopravna članica Schengena

Bez konsenzusa za Bugarsku i Rumuniju : Hrvatska od 1. januara 2023. punopravna članica Schengena

08 Decembra
14:55 2022

Hrvatska je u četvrtak na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica Evropske unije dobila jednoglasnu podršku  za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumuniju nije bilo konsenzusa, doznaje se iz diplomatskih izvora, prenosi Hina.

Hrvatska tako postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec dana, od 1. januara 2023. ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće, 26. marta 2023., na aerodromima.

Bugarska i Rumunija nisu dobile podršku  jer je izostao konsenzus.

Za odluku je bila potrebna saglasnost svih zemalja EU-a koje su članice Schengena, dok četiri vanjske članice koje su izvan EU-a o tome nisu odlučivale.

Na dva pripremna sastanka Odbora stalnih predstavnika (Corepera), prvom održanom 1. decembra i drugom održanom u srijedu nije bilo primjedbi u pogledu hrvatskog članstva.

 

Za Bugarsku i Rumuniju, međutim, konsenzus ne postoji. Najveća prepreka je Austrija koja se protiv ulasku obiju zemalja i nema naznaka da bi to stajalište mogla promijeniti.

Nizozemska, pak, podržava ulazak Rumunije, ali ne i Bugarske.

Češko predsjedništvo EU-om predložilo je u utorak navečer da se Rumuniju primi u šengenski prostor od 29. oktobra sljedeće godine, a da se za Bugarsku do 31. jula 2023. odluči o tome ispunjava li šengensku pravnu stečevinu.

Ako bi Vijeće to tada potvrdilo, Bugarska bi ušla zajedno s Rumunijom, a ako ne, onda na neki kasniji datum.

U tom bi slučaju Rumunija morala pripremiti i opremiti svoju granicu s Bugarskom da bude vanjska šengenska granica do ulaska potonje u Schengen.

Međutim, ni za taj prijedlog nije bilo konsenzusa i češko je predsjedništvo odlučilo staviti na glasanje prvobitni prijedlog da se Bugarska i Rumunija prime istodobno.

U srijedu su u zajedničkom pismu Vijeću EU-a, ministrima unutrašnjih poslova, čelnici četiriju najvećih zastupničkih klubova u Evropskom parlamentu – narodnjaka, socijaldemokrata, liberala i zelenih – pozvali da se donese pozitivna odluka za ulazak u Schengen za sve tri zemlje.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku