hamburger-icon

Kliker.info

Bez jedinstvenog stava u Beogradu : Predsjedništvo BiH danas s Vučićem i Brnabić

Bez jedinstvenog stava u Beogradu : Predsjedništvo BiH danas s Vučićem i Brnabić

Decembar 06
08:06 2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priredit će u srijedu svečani doček ispred Palate Srbija za tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – predsjedavajućeg Dragana Čovića i članove Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića, koji su u utorak navečer doputovali u Beograd.

Tu će biti održani i razgovori između zvaničnika dvije države, a najavljeno je i obraćanje medijima.

Čović, Izetbegović i Ivanić zatim će razgovarati s premijerkom Srbije Anom Brnabić, a sastanak je zakazan za 12:15 sati u Palati Srbija.

Kako je ranije najavljeno, razgovorat će se o unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, jačanju ekonomske saradnje i evropskim integracijama.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine položit će i vijence na Spomenik neznanom junaku na Avali.

U pratnji će biti ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, a ceremonija polaganja vijenaca počinje u 14:45 sati, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Zvanična posjeta bh. Predsjeništva završit će se sastankom s predsjednicom Skupštine Srbij Majom Gojković, u popodnevnim satima.

‘Bez jedinstvenog stava Predsjedništva BiH’

Ranije je Mladen Ivanić rekao da smatra da posjeta Beogradu važna, prije svega zato da bi se smanjile političke tenzije, ali i kao prilika da se riješi makar dio praktičnih pitanja između Srbije i Bosne i Hercegovine.

On je kazao i da se plaši da će to teško biti postignuto, s obzirom da su odnosi unutar Bosne i Hercegovine loši, zbog čega već dugo nema usaglašavanja mnogih pitanja u Predsjedništvu, pa tako ni u vezi s posjetom Beogradu, čak ni i o tome koje su teme te posjete.

“Plašim se da ćemo u mnogim stvarima imati različite stavove, a za to krivac nije Srbija, već Bosna i Hercegovina”, rekao je Ivanić i predvidio da će razgovori biti opterećeni nepostojanjem unutrašnje saglasnosti, ne samo u vezi s pitanjima koja se tiču odnosa s Beogradom, već mnogim pitanjima koja su godinama neriješena.

“Kao što su Mostar, različita viđenja Bošnjaka i Hrvata u odnosu na Izborni zakon Bosne i Hercegovine, stalne tenzije na relaciji Banja Luka – Sarajevo… Samim tim, i kada je riječ o posjeti Beogradu nema jedinstvenog stava u nastupu”, naveo je Ivanić.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *