hamburger-icon

Kliker.info

Berzanski indeksi opominju : Svijetom se širi miris velike ekonomske krize

Berzanski indeksi opominju : Svijetom se širi miris velike ekonomske krize

05 Avgusta
04:27 2011

Berzanski indeksi u Sjedinjenim Državama i Evropi oštro su pali u svijetlu sve veće zabrinutosti da bi svijet mogao da zahvati još jedna duboka ekonomska kriza.Ključni američki berzanski indeks Down Jones pao je za više od 500 poena, sto je najveci pad od oktobra 2008. Evropske berze takođe su zabilježile velike padove – do četiri odsto. Investitori prodaju akcije, dok se svijetom širi strahovanje u pogledu ekonomske situacije u Sjedinjenim Državama, Evropi i Japanu.

Ju;era[nji  izvještaj o stanju američke privrede novi je dokaz slabog tržišta rada. Ukupno 400 hiljada nezaposlenih radnika se prošle nedjelje prvi put prijavilo za nadoknadu za nezaposlene, što je neznatan pad u odnosu na prethodnu sedmicu. Finansijski stručnjaci navode da taj broj mora da bude manji od 375 hiljada i da se zadrži na tom nivou neko vrijeme, kako bi kompanije imale dovoljno povjerenja u ekonomiju da zaposle nove radnike.

Evropska centralna banka u međuvremenu je saopštila da je nastavila da kupuje obveznice zaduženih vlada, pokušavajući da spreči izbijanje dužničke krize u Italiji i Španiji, zbog koje je Grčka bila primorana da obezbjedi dva, a Irska i Portugal po jedan paket međunarodne finansijske pomoći. Centralna banka je takođe najavila da će obezbjediti više hitnih zajmova bankama koje drže obveznice prezaduženih evropskih vlada. Japan je pak najavio da će ubaciti 126 milijardi dolara u privredu, da bi oslabio jen i ojačao izvoz.. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku