hamburger-icon

Kliker.info

Bernard Henry-Levy : Film Angeline Jolie agresore naziva pravim imenom – fašisti

Bernard Henry-Levy : Film Angeline Jolie agresore naziva pravim imenom – fašisti

22 Februara
08:07 2012

Svjetski poznati filozof, pisac i veliki prijatelj BiH Bernar-Anri Levi (Bernard Henry-Levy) objavio je jučer u listu "Huffington Post" autorski tekst u kojem odaje priznanje holivudskoj divi Anđelini Đoli (Angelina Jolie) za film "U zemlji krvi i meda". Na početku Levi konstatira da je Đoli, najpopularnija filmska ličnost u cijelom svijetu, napravila film koji odzvanja.

Noćne more

– Anđelina Đoli bila je adolescentica u vrijeme događaja o kojima je pravila film. Znala je za njih kroz nejasne rekla-kazala priče. U vrijeme kada se nekolicina starijih (Peter Šnajder i Hans Kristof Buh u Njemačkoj, Salman Ruždi u Engleskoj, Kristofer Hičens i Suzan Zontag u SAD i autor ovog teksta uz neke druge u Francuskoj) pribojavala da je Sarajevo zazvonilo Evropi koja je 21. stoljeću ponudila novi Španski građanski rat s nimalo manjim noćnim morama. Tada je Anđelina Đoli još sanjala o ulogama u filmovima "Glass Shadow" i "Hackers". Ali, ona je preuzela ulogu, pokupila baklju, nastavila u smislu borbe, a ne sadržaja, da proživi ono što smo mi preživjeli, te ostvarila čudo pretvarajući naše sjećanje u historiju. A to je uvijek neodoljivo kada se dogodi – napisao je, između ostalog, Levi.

On dalje u tekstu navodi da je rezultat u konačnici politički čin, onakav kakav film rijetko rađa.- Politički odlučan film? Djelimično? Film koji se ne ustručava boriti i kada je to potrebno, preuzeti rizik da ga kreteni optuže za maniheizam. Da, naravno. Film koji naziva pravim imenom. Film koji pripadnike srpske milicije iz te ere naziva "fašistima" i film koji se brine da razlikuje žrtve od krvnika u konfuziji tih tmurnih dana. I film koji u konačnici, da posudim Godarov izraz, nije samo film, nego samo film koji pruža pravdu mrtvima i odaje počast preživjelima – također je napisao jedan od najvećih filozofa današnjice o dostignuću Đoli.

Podizanje glava

U jednom dijelu teksta čini se da Levi o filmu "U zemlji krvi i meda" govori kao o historijskom dokumentu.Spominje silovane žene koje su šutjele proteklih dvadeset godina, djecu koja su se rodila poslije tih silovanja, a koja su rođena s "genetskim teretom sramote" i sada su odrasla. Levi dalje kaže: – Razmislite o bosanskom društvu koje je opazilo svoje najbolnije tajne. Odjednom se pojavljuje velika glumica, a i velika dama, koja je iskoristila svoj prestiž da bi im, prvi put, bilo dozvoljeno da podignu svoje pognute glave. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku