hamburger-icon

Kliker.info

Bernard-Henri Levy u Sarajevu : Ovaj grad bio je u mom srcu ujutru kada bih se probudio i navečer kada bih pošao spavati

Bernard-Henri Levy u Sarajevu : Ovaj grad bio je u mom srcu ujutru kada bih se probudio i navečer kada bih pošao spavati

11 Aprila
06:13 2012

Bernar-Anri Levi (Bernard-Henri Levy), jedan od najvećih intelektualaca današnjice, francuski novinar, filozof i pisac, doputovao je sinoć u Sarajevo. U ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" dokazani i bezbroj puta osvjedočeni prijatelj BiH nije krio emocije što je u glavni bh. grad stigao u dane kada se obilježava 20. godišnjica početka agresije na Sarajevo i BiH.

Uništeni životi              – Ovih dana obilježava se veoma tužna godišnjica i želim biti sa svojim prijateljima iz Sarajeva upravo u ovim trenucima. Bio sam ovdje prije 20 godina. Ušli smo u Sarajevo u junu 1992. i ono je već tada bilo poprilično uništeno od teškog granatiranja. Bio je pakao. Proveli smo naredne tri godine sa Sarajevom u našem srcu. Išli smo više puta tamo i nazad. Sarajevo je bila moja osnovna preokupacija, moja glavna briga do 1995. godine. Ovaj grad bio je u mom srcu ujutru kada bih se probudio i navečer kada bih pošao spavati. To su bili najtužniji dani u mom životu. A znam da je za ljude u Sarajevu i Bosni bilo mnogo, mnogo gore – kaže Levi. Kao što je građanima Sarajeva i BiH prije dvije decenije pokazao da ih razumije i da je na strani istine i pravde, Levi ističe da je za njega veoma važno što je i danas u zemlji koju je upoznao u vrijeme njene krvave borbe za opstanak. – I znam da su za vas ovi dani vrlo posebni. Dani tuge, dani žaljenja. Mnogi među vama misle o svojima bližnjima, onima koji su mrtvi, onima koji su poginuli. O svim tim prekinutim i uništenim životima, uništenim porodicama. I znam da vam svi ovi podsjetnici dolaze kao bolni suveniri ovih dana. Veoma mi je bilo važno da u ovih nekoliko dana to podijelim s vama – poručio je Levi.

Velika sramota                  Naš sagovornik prisjetio se i dana kada je pozivao međunarodnu zajednicu da vojno intervenira u BiH i zaštiti nedužne civile i zemlju kojoj je prijetilo uništenje, ne libeći se nazvati tadašnji odnos Evrope i svijeta prema BiH sramotnim. – Ono što je međunarodna zajednica činila od 1992. do 1995. zapravo je velika sramota. Prihvatili su krvoproliće skoro četiri godine. Na kraju su reagirali, ali to je bilo vrlo kasno. Naravno, kasno je bolje nego nikada, ali je bilo kasno. Toliki gubitak vremena, nade i života. Zašto sam to rekao? Zato što međunarodna zajednica ima dug prema Sarajevu. Svi nešto dugujemo Bosni i bosanskom narodu. Ništa neće izbrisati ono što se događalo ovdje, ali možemo barem pokušati, da barem malo nešto popravimo. I ne mislim da međunarodna zajednica radi sve što bi mogla da bi popravila ono što bi trebalo popraviti – istakao je Levi.

Ljiljan i pepeo

Bernar-Anri Levi večeras će prisustvovati premijernom čitanju svog dnevnika pod nazivom "Ljiljan i pepeo", koji je pisao u vrijeme rata, a koje će biti izvedeno u okviru "Modul Memorije" Internacionalnog teatarskog festivala MESS na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Tekst će čitati bh. i francuski glumci. Dramatizaciju i postavku potpisuje francuska rediteljka Dženaba Bakari (Djenabah Bakary). (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku