hamburger-icon

Kliker.info

Berlinski proces : Njemačka mininistrica vanjskih poslova Annalena Baerbock najavila potpisivanje važnih sporazuma za zapadni Balkan

Berlinski proces : Njemačka mininistrica vanjskih poslova Annalena Baerbock najavila potpisivanje važnih sporazuma za zapadni Balkan

21 Oktobra
16:07 2022

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je uoči sastanka šefova diplomacija država zapadnog Balkana i EU-a u Berlinu najavila potpisivanje važnih sporazuma između zemalja zapadnog Balkana.

“Ono što nekima ne zvuči senzacionalno su zapravo povijesni koraci”, rekla je Baerbock otvarajući sastanak ministara vanjskih poslova. Kako je objasnila, radi se o sporazumima o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, sveučilišnih svjedodžbi kao i svjedodžbi o stručnoj naobrazbi.

“Ovo će građanima i poduzetnicima znatno olakšati svakodnevicu. Ja Vam čestitam na ovom uspjehu”, rekla je Baerbock i poručila je okupljenim ministrima: “Nemojmo stati na tome.”

Poruka za Srbiju

Baerbock je također Srbiju, kao kandidatkinju za članstvo u Europskoj uniji, pozvala da uskladi svoju vanjsku politiku s onom EU-a, a to se posebice odnosi na sankcije Rusiji. Isto vrijedi i za viznu politiku.

“Snažno podržavam nadolazeću srpsku vladu da poveća stupanj usklađenosti zajedničke i sigurnosne politike s EU-om. To se posebno odnosi na sankcije Rusiji. I veselimo se koracima koji će voditi zajedničkoj viznoj politici”, rekla je Baerbock.

Kako je ranije prenijela njemačka agencija dpa, sastanak ministara vanjskih poslova u formatu tzv Berlinskog procesa, koji se danas (21.10.) održava u glavnom gradu Njemačke, fokusirat će se prije svega na napore za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, najavio je domaćin, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova. Pored toga, tema bi trebala biti i energetska sigurnost u svjetlu ruskog agresorskog rata u Ukrajini, kao i zajednička „zelena agenda“.

Pored zemalja zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, na sastanku u Berlinu sudjeluju i šefovi diplomacija Bugarske, Grčke, Austrije, Hrvatske, Slovenije i Češke.

(Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku