hamburger-icon

Kliker.info

Berlinale: Najbolji film je ljubavna priča “On Body and Soul”, a najbolji režiser Aki Kaurismaki

Berlinale: Najbolji film je ljubavna priča “On Body and Soul”, a najbolji režiser Aki Kaurismaki

Februar 18
23:41 2017
Svečanom dodjelom Zlatnog medvjeda u Berlinu završen je 67. Međunarodni filmski festival Berlinale. Zlatnog medvjeda za najbolji film osvojio je film “On Body and Soul” mađarske rediteljice Ildikó Enyedi, a glavnu nagradu uručio je predsjednik žirija, nizozemski režiser Paul Verhoeven.

Priča filma “On Body and Soul” smještena je u najneromantičnije okruženje koje se može zamisliti – u lokalnu budimpeštansku klaonicu u kojoj zaposleni radno vrijeme provode negdje između hladnokrvne ravnodušnosti i crnog humora.

Finski scenarist i režiser Aki Kaurismaki je osvojio Srebrnog medvjeda za najboljeg režisera za komediju/dramu “The Other Side Of Hope” koja prati sirijskog izbjeglicu (Simon Hussein Al-Bazoon) dok stiže u Helsinki s namjerom da dobije politički azil.

Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu dobila je Kim Minhee za ulogu u filmu “On the Beach at Night Alone”, južnokorejskog autora Honga Sang-sooa.

Georg Friedrich je za ulogu u filmu “Bright Nights”, u kojem glumi emocionalno zatvorenog oca koji vodi svog sina tinejdžera na put u Norvešku, osvojio Srebrenog medvjeda za najboljeg glumca.

Francuz Alain Gomis je za film “Felicite” dobio Nagradu žirija.

Nagradu Alfred Bauer za film koji otvara nove perspektive osvojila je Agnieszka Holland za film “Spoor”.

Nagradu za najbolji scenarij dobili su Sebastián Lelio i Gonzalo Maza za film “Una Mujer Fantastica”.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *