hamburger-icon

Kliker.info

Beogradski analitičar Dušan Janjić : Rusija pokazuje da može da disciplinuje Vučića

Beogradski analitičar Dušan Janjić : Rusija pokazuje da može da disciplinuje Vučića

28 Aprila
23:42 2018
Sama činjenica da se kasni sa pozivom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da prisustvuje inauguraciji ruskog predsjednika Vladimira Putina, govori o tome da Moskva ima neke rezerve oko te odluke, smatra politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

“Mislim da Moskva koristi priliku da dodatno izvrši pritisak na Srbiju i Vučića, te da ih natjera na jasnije stavove”, ističe Janjić.

Kaže da je ipak potrebno sačekati, jer očigledno da postoji intenzivna komunikacija između Beograda i Moskve povodom poziva na inauguraciju.

“Što se tiče samog ishoda, mislim da će poziv najvjerovatnije stići, jer je poruka već poslata”, dodaje on.

Mediji u Srbiji pišu o dva moguća razloga zbog kojih poziv predsjedniku ove države još nije dostavljen: prvi, Vučićeve bliske veze sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i Zapadom i drugi, nemogućnost da se dvije administracije dogovore o statusu Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

U razgovoru za Vijesti.ba, Janjić navodi kako je Moskva nezadovoljna odlaganjem da se zaposlenim u Humanitarnom centru u Nišu da status diplomata.

“Mislim da postoje pojačani razlozi za preuzimanjem kontrole nad aerodromom u Nišu, s obzirom na to da je tu smješten Humanitarni centar, što je ozbiljno uzdrmalo poziciju Vučića u javnosti Srbije. Rusija je i ovu priliku iskoristila da pokaže da je uticajna u Srbiji i da može da disciplinuje Vučića”, smatra direktor Foruma za etničke odnose.

On dodaje da su druge okolnosti, poput odnosa Vučića sa njemačkom kancelarkom poznati.

“Odnosi na relaciji Vučić – Merkel su manje iskreni i srdačni nego što je to bio slučaj prije nekoliko mjeseci. Stoga Moskva nema razloga da koristi to kao osnove”, navodi Janjić.

Podsjećamo, predsjednik Srbije danas je potvrdio da još nije dobio pozivnicu za inauguraciju ruskog predsjednika Putina, ali da možda dobije poziv za dan ili dva, pišu Vijesti.ba.Inauguracija ruskog predsjednika Vladimira Putina biće 7. maja u Moskvi. Na predsjedničkim izborima u Rusiji 18. marta Putin je pobijedio sa 79 posto glasova.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku