hamburger-icon

Kliker.info

Beogradska Politika saznaje : Šta je mijenjano u britanskoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici?

Beogradska Politika saznaje : Šta je mijenjano u britanskoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici?

02 Jula
15:46 2015

potocarinisani61U izmijenjenoj verziji britanske rezolucije o Srebrenici i dalje stoji da se najoštrije osuđuju genocid u Srebrenici i svako poricanje, pišu mediji u Srbiji.Priznanje da je nevinih žrtava bilo na svim stranama u toku rata u Bosni i Hercegovini, i to kako u Srebrenici  tako i u okolnim područjima, kao i tvrdnja da je žrtava seksualnog nasilja bilo na svim stranama u sukobu – glavne su novine u izmijenjenoj verziji britanske rezolucije o Srebrenici, prenosi Tanjug natpise današnje Politike.

Kako piše ovaj list koji je tekst rezolucije dobio na uvid, time se pokušao ublažiti onaj dio teksta koji je bio među najspornijima za Beograd, a u kome je pisalo da su „desetine hiljada žena, djevojaka, muškaraca i dječaka žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, uključujući i Srebrenicu“.

Sada piše da je u genocidu u Srebrenici izgubljeno više od 8.000 života, dok su hiljade ljudi raseljene, a porodice i zajednice uništene.Kako navodi Politika, novi dokument, koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić, dobio jučer na putu za Mađarsku, ima 12 uvodnih napomena i 16 tačaka.

Nova britanska rezolucija sadrži i tačku koja je prepisana iz ruske rezolucije, a u kojoj piše da se podržava Mirovni sporazum, kao i pariško-dejtonski sporazum o stvaranju Federacije BiH od 10. novembra 1995. godine i sve strane se pozivaju da se pridržavaju svojih obaveza iz ovih sporazuma.

Osude poricanja genocida

List iz Srbije navodi kako je u mnogim dijelovima britanska rezolucija ostala nepromijenjena. I dalje se najčešće spominje riječ genocid, ali sada se koristi 26 umjesto ranijih 35 puta.Kao i u prvoj verziji, podsjeća se na odluke Haškog tribunala, uključujući i presudu generalu Radislavu Krstiću iz 2004. godine koji je osuđen za genocid u Srebrenici, kao i na presudu Međunarodnog suda pravde koji je izrekao da se u Srebrenici desio genocid i dodaje da se i dalje nastavljaju suđenja u Haškom tribunalu.

I dalje stoji da se najstrože osuđuje genocid u Srebrenici, te sa se osuđuje svako poricanje genocida.

Kao i u prvoj verziji, „saosjeća se sa žrtvama na svim stranama u ratu u BiH, uključujući i one u Srebrenici, kao i sa njihovim porodicama“, a nadležne vlasti u BiH se pozivaju da osiguraju pravdu za žrtve i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući one koji su preživjeli seksualno nasilje.Ponovo se apelira na države članice UN-a da razviju obrazovne programe koji će usađivati budućim generacijama lekcije iz prethodnih genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti, kako bi se spriječilo njihovo ponavljanje.

Važna uloga žene

I u ovoj verziji se pozdravlja rad Međunarodne komisije za nestale osobe i naglašava njena pomoć vladama BiH i državama šire regije u pronalaženju i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava na svim stranama, što je, kaže se, suštinski doprinos dovođenju počinilaca zločina pred lice pravde.

Naglašava se, piše Politika, važna uloga koju žene i civilno društvo, uključujući ženske organizacije i lidere formalnih i neformalnih zajednica mogu da imaju na obje strane u oružanom sukobu i mogu da doprinesu sprečavanju sukoba ali i rješavanju postkonfliktnih situacija.

Sve države se pozivaju da se bore protiv genocida i drugih ozbiljnih zločina prema međunarodnom pravu, a države koje nisu ratificirale Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida treba to da urade.

Pozdravljaju se napori na istraživanju i procesuiranju svih onih koji su optuženi za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom rata u BiH, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici.Sve države se pozivaju da sarađuju sa Haškim tribunalom, a ovaj sud da što prije završi svoj rad kao vitalni doprinos u promoviranju mira, pravde, istine i pomirenja, piše Politika.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku