hamburger-icon

Kliker.info

Bećirović piše Ivaniću : Priznanje genocida u Srebrenici predstavlja temelj pomirenja u BiH!

Bećirović piše Ivaniću : Priznanje genocida u Srebrenici predstavlja temelj pomirenja u BiH!

03 Jula
15:49 2015

mladeniv1Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne supštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću u kojem navodi da priznanje genocida u Srebrenici predstavlja temelj pomirenja u BiH i na regionalnom planu, te izražava nezadovoljstvo zbog Ivanićevih “dvostrukih političkih aršina i standarda”.

– Neprijatno sam iznenađen Vašim dvostrukim političkim aršinima i standardima. Sudeći po Vašoj političkoj logici, Vi biste sebi i svojim istomišljenicima dali za pravo da samostalno iznosite svoje stavove ali biste to pravo uskratili i zabranili predstavnicima građana u drugim organima Bosne i Hercegovine. Gospodine Ivaniću, neće moći! Vrijeme šutnje i nijemog posmatranja separatističke politike koja negira čak i presude Međunarodnog suda pravde je zauvijek prošlo. Stoga Vas pozivam da ne obmanjujete javnost u Bosni i Hercegovini – navodi Bećirović u pismu.

Podsjeća da dvadeset pet poslanika Predstavničkog doma predstavlja blizu 60 posto ovog građanskog Doma (radi se o poslanicima koji su dali podršku Inicijativi UK za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici), “dok je, s druge strane, protiv uvrštavanja ovih zaključaka u dnevni red Predstavničkog doma glasalo samo 11 poslanika ili oko 26 posto poslanika, a četiri poslanika su bila uzdržana, a ne u grupi onih koji su protiv, kako to Vi prikazujete”.

– Dakle, ovdje je riječ o vrlo ubjedljivoj većini poslanika u najvišem zakonodavnom organu države Bosne i Hercegovine i to je ono što Vas očigledno zabrinjava. Također, među ovom većinom su poslanici iz svih konstitutivnih naroda i reda ostalih, kao i poslanici iz oba bosanskohercegovačka entiteta – ističe Bećirović u pismu.Kada je riječ o primjedbi da je većina poslanika zloupotrijebila instituciju parlamenta Bosne i Hercegovine, u pismu se navodi da to nije tačno “jer je jasno navedeno da se to radi uime 25 potpisnika zaključaka”.

S druge strane, navodi da je upravo Ivanić u ovom mandatu uveo praksu slanja privatnih pisama na memorandumu državnih institucija.

– Ako Vas sjećanje dobro služi, sjetit ćete se da ste se upravo Vi koncem juna hvalili na pres-konferenciji u Banjoj Luci da ste kao srpski član Predsjedništva uputili pismo ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a i zatražili da se ne usvoji rezolucija o planetarno priznatom genocidu u Srebrenici. Štaviše, javno ste rekli da ste se na ovaj korak odlučili jer o rezoluciji nema konsenzusa u Predsjedništvu BiH te da stoga ne vidite ni smisao sazivanja sjednice Predsjedništva BiH – pojašnjava se u pismu.

Kako se dalje navodi, dvadeset pet poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je podržalo i potpisalo zaključke u kojima nema ništa sporno.

– Mi smo samo iskazali poštovanje i razumijevanje prema inicijativi i nastojanjima Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske s ciljem usvajanja Rezolucije o genocidu nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici i širenja istine o navedenom genocidu, u skladu sa presudom Međunarodnog suda pravde kao najvišeg pravnog organa Ujedinjenih nacija. Također, pozvali smo sve članice Ujedinjenih nacija da s ciljem sprečavanja ponavljanja genocida u budućnosti šire istinu o genocidu u Srebrenici tokom kojeg je u julu 1995. godine na najsvirepiji način ubijeno više od 8.000 dječaka i muškaraca – navodi se.

U pismu se, također, navodi da je Srebrenica, nažalost, bila i ostala evropski i planetarni simbol nemoći međunarodne zajednice da zaštiti goloruko stanovništvo u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

– Gospodine Ivaniću, Krajnje je vrijeme da shvatite da priznanje genocida u Srebrenici, kao jedinog genocida koji se dogodio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavlja temelj pomirenja u Bosni i Hercegovini i na regionalnom planu. Shvatite to i zbog žrtava i zbog budućnosti djece u ovoj državi – navodi se u otvorenom pismu koje je Bećirović uputio Ivaniću.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku