hamburger-icon

Kliker.info

Barack Obama : Vrijeme je da počnemo da primjenjujemo ista pravila za sve

Barack Obama : Vrijeme je da počnemo da primjenjujemo ista pravila za sve

25 Januara
07:13 2012

U izbornoj godini i u vrijeme teške ekonomske situacije u zemlji bilo je očekivano da predsjednik Barack Obama u govoru o stanju nacije najviše vremena posveti stanju u privredi. Novim ekonomskim planom, koji je Obama sinoć predstavio u obraćanju na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, između ostalog predviđene su poreske olakšice za poslodavce koji vrate poslove proizvodnje u zemlju, kao i prijedlozi za oporavak tržišta nekretnina i razvoj alternativnih energenata. Obama je takođe podsjetio na uspjehe njegove administracije, kao što su reforma sistema zdravstvene zaštite, vojno povlačenje iz Iraka i likvidacija Osame bin Ladena. “Prvi put u posljednjih 9 godina, u Iraku nema američkih trupa. Prvi put u posljednje dvije decenije, Osama bin Laden ne predstavlja prijetnju ovoj zemlji. Porazili smo vođe al Kaide, Taliban je izgubio na snazi, a vojnici su iz Avganistana počeli da se vraćaju kući”, rekao je američki predsjednik.
 
Amerika je riješena da spriječi Iran da razvije nuklearno oružje, rekao je  Obama, ističući da će razmotriti sve postojeće opcije kako bi postigao taj cilj. Obama je jednosatni godišnji govor o stanju nacije iskoristio za pokretanje svoje predizborne kampanje, posvetivši najviše pažnje posustaloj ekonomiji – pitanju koje i dalje brine milione Amerikanaca koji su  čekali da čuju konkretna riješenja prateći uživo prenos predsjednikovog govora.Podsjetivši da su ekonomski problemi u zemlji počeli odavno, u vrijeme kada su poslovi počeli da se izvoze iz Amerike, kao i da je na vrhuncu krize 2008. samo šest mjeseci pred početak njegovog predsjedničkog mandata, skoro 4 miliona Amerikanaca ostalo bez posla, Obama je istakao da se situacija sada promjenila.“U posljednja 22 mjeseca, otvoreno je 3 miliona novih radnih mjesta, najviše od 2005. Prvi put od 1990-ih su u proizvodnji otvorena nova radna mjesta. Dogovorili smo se da umanjimo deficit za više od 2 hiljade milijardi dolara. Takođe smo usvojili nove regulative za Wallstret u cilju da nam se takva kriza više nikada ne dogodi.”
 
Američki predsjednik je obećao da neće dozvoliti ponovni ekonomski krah izazvan izvozom poslova i lošom kreditnom politikom, zbog čega je istakao da je za ekonomiju koja će biti sagrađena da traje, najvažnije vratiti se američkim vrijednostima i jačanju sektora proizvodnje.“Zapitajte se šta možete da učinite kako biste vratili poslove u vašu zemlju, i vaša zemlja će uraditi sve što može da vam pomogne da uspijete. Ukoliko neka kompanija želi da bazira poslovanje u inostranstvu, to ne bi trebalo da im se odbije od poreza, već bi taj novac trebalo da se iskoristi za finansiranje preseljenja onih kompanija koje žele da vrate poslove u zemlju. Takođe, ni jedna američka kompanija ne bi trebalo da izbjegava plaćanje poreza time što posao obavlja u nekoj drugoj zemlji.”
 
Odbrana srednje klase od “privilegovanih” već duže vrijeme se nalazi u središtu Obamine predizborne kampanje, zbog čega je na listi gostiju prve dame, Mchelle  Obame, sinoć bila Debie  Bosanek – sekretarica čuvenog milijardera Warrena Buffetta. Bosanek je postala neka vrsta simbola nejednakosti u Sjedinjenim Državama, kada je milijarder Buffett javno iznio da je on platio manji porez od svoje sekretarice. Buffett se takođe zalaže za povećanje poreza bogatijim Amerikancima, iako i sam spada u tu kategoriju.
 
“Nikada ne smijemo da zaboravimo da milioni Ameirkanaca koji vrijedno i pošteno rade zaslžuju vladu i finansijski sistem koji funkcioniše na isti način. Vrijeme je da počnemo da primjenjujemo ista pravila za sve: nema paketa za pomoć, nema donacija, nema izgovora. Amerika koja je sagrađena da traje mora da insistira da se svi koji u njoj žive ponašaju odgovorno”, istakao je Obama.Što se tiče inicijativa za razvoj alternativnih energenata i zaštiti prirodne sredine, američki predsjednik je pozvao Kongres da postavi standarde za čistu energiju, koji će u isto vreme stvoriti tržište za inovativnu tehnologiju. Moja administracija je počela sa planom za napajanje više od 3 miliona domova čistom energijom.
 
Američki predsjednik je takođe govorio o nizu unutrašnje-političkih pitanja kao što su obrazovanje i imigracija pozvavši još jednom republikance da sa demokratama sjednu za sto i pokušaju da prevaziđu svoje razlike i pokažu Amerikancima da su u stanju da vode pametniju i efiakasniju vladu.“Mislite na Ameriku koja nam je svima dostupna: zemlju koja je vodeća u svijetu u pogledu obrazovanja svojih građana. Amerika koja privlači novu generaciju dobro plaćenih poslova u domenu visoke tehnologije. Budućnost u kojoj sami kontrolišemo naše energetske resurse, i u kojoj naša bezbjednost i napredak ne zavise od nestabilnih zemalja. Ekonomija koja je sagrađena da traje i u kojoj se vrijedan rad isplati, a odgovornost nagrađuje”. zaključio je on.Obama već u srijedu kreće u predizbornu kampanju na terenu, a za tri dana će obići pet saveznih država koji bi mogle da budu ključne za njegov reizbor.(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku