hamburger-icon

Kliker.info

Barack Obama potvrdio : U zatvorima 2,2 miliona Amerikanaca

Barack Obama potvrdio : U zatvorima 2,2 miliona Amerikanaca

15 Jula
15:16 2015

obama003Američki predsjednik Barack Obama rekao je da želi raditi s dvostranačkim grupama zakonodavaca na reformi odredbi o zatvorskim kaznama, posebno kada je riječ o manjim prekršiteljima i preprodavačima malih količina droga.

“Masovna pritvaranja čine našu zemlju lošijom i u vezi s time moramo nešto učiniti”, rekao je Obama pred 3.000 članova konvencije najstarije američke nacionalne grupe za građanska prava – NAACP.

Obama je govorio nakon postizanja međunarodnog sporazuma čiji je cilj sprečavanje Irana u izgradnji nuklearnog oružja. Taj diplomatski podvig će biti dio njegove ostavštine.

No, na unutrašnjem planu, Obama kao prvi tamnoputi američki predsjednik koncentriran je na naporima za smanjenje nejednakosti, prenosi Reuters.Navodeći statistiku o nesrazmjernom broju Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca u zatvoru, Obama je rekao da su troškovi izvršavanja zatvorskih kazni skočili na čak 80 milijardi dolara godišnje, jer se prijestupnicima za manje nezakonitosti u vezi s drogama izriču oštrije kazne.

Prva posjeta zatvoru

Rekao je da je u zatvorima 2,2 miliona Amerikanaca, dok ih je 1980. godine bilo 500.000.”To je pravi razlog zašto je naša zatvorska populacija tako visoka. U mnogim slučajevima, kazna se jednostavno ne poklapa sa zločinom”, kazao je američki predsjednik.

Obama, koji će u četvrtak posjetiti savezni zatvor u Oklahomi, što će mu biti prva takva posjeta u mandatu, kazao je da bi Sjedinjene Američke Države trebale smanjiti duge, obavezne minimalne kazne za nenasilne zločine povezane s drogom ili ih se u cijelosti riješiti.Dodao je i da bi se promjene u zatvorskom sistemu trebale usmjeriti na smanjenje prenapučenosti, kriminalnih aktivnosti i silovanja.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku