hamburger-icon

Kliker.info

Barack Obama o masakru u gradiću Newtown : Naša srca su danas slomljena

Barack Obama o masakru u gradiću Newtown : Naša srca su danas slomljena

15 Decembra
05:15 2012

Američki predsjednik Barack Obama brisao je suze  obraćajuči se Amerikancima neposredno nakon  masakra u osnovnoj školi  Sandy Hook u gradiću Newtown u  drzavi Connecticut,obećavši da će država sprovesti značajne akcije u cilju zaustavljanja takvih tragedija.Jučer je da  podsjetimo  20 -godisnji napadač Adam Lanza, iz  jos neutvrdjenih razloga , najprije ubio svoju majku, koja je bila učiteljica u pomenutoj skoli, a potom jos dvadeset učenika i šest uposlenika škole. Američki mediji  prvo su javili  da je napadač Adamov stariji brat, Ryan (24) što su na kraju zvanični izvori opovrgli.  Prema posljednjim informacijama, Ryana Lanzu privela je policija koja pokušava saznati šta je nagnalo njegovog   dvadesetogodišnjeg brata bez  kriminalnog rekorda  da počini  monstruozno kriminalno djelo koje je u tugu zavilo cijelu Ameriku.
– Većina danas poginulih su djeca, preljepa mala djeca između pet i 10 godina, rekao je Obama dodajući da je pred njima bio cijeli život, rođendani, diplomiranja, vjenčanja, dobijanje djece.Obama je potom prekinuo da govori na nekoliko sekundi, teško dišući, brišući više puta suze tokom govora u prostoriji za brifinge u Bijeloj kući .- Među žrtvama su bili i nastavnici, žene i muškarci, koji su svoje živote posvetili pomažući našoj djeci da ispune svoje snove, rekao je Obama.- Naša srca su slomljena danas, roditeljima, bakama i dekama, sestrama i braći ovih mališana kao i porodicama onih koji su ubijeni, rekao je Obama, dodavši da je Amerika kao zemlja kroz to prolazila više puta, u masakrima u Koloradu, Oregonu i Viskonsinu.- Te komšije su naše komšije, ta djeca su naša djeca, istakao je američki predsjednik.Obama je obećao preduzimanje značajnih akcija kako bi se spriječile tragedije kao ova.

Inače, tragedija u gradiću Newtown, samo je posljednja u nizu nesreća, odnosno napada na škole  u SAD koji su naročito intenzivirani nakon masakra u školi Columbine 1999 godine. Od tada, pa do jučer , registrovan je 31 napad sa smrtnim ishodom. Najsmrtonosniji napad do sada na neku američku obrazovnu ustanovu bila je pucnjava na državnom univerzitetu Virginia Tech 2011, kada je ubijeno 32, a ranjeno 17 ljudi. Mnogi ističu da je ovaj crni trend samo logična posljedica neodlučnosti  federalne administracije da usvoji zakon o kontroli oružja.U većini američkih saveznih država nema mnogo ograničenja na posjedovanje svih vrsta oružja i municije.Neke države ograničavaju prodaju pojedinih vrsta oružja, municije i opreme, a samo u Kaliforniji je zabranjena javna upotreba šaržera visoko ubojne municije i vojničkih automatskih pušaka. Kupci ostalih vrsta pušaka moraju da čekaju 10 dana dok vlasti ne provjere da li su bili kažnjavani ili boluju od neke mentalne bolesti. U  Kaliforniji se ručno oružje i registruje, a od 2014. će se čuvati i podaci o prodaji pušaka i karabina, što je prema mnogima  logičan put koji treba da slijede i ostale države i federalne vlasti. Mnogi su uvjereni da će nakon ovog posljednjeg masakra,  predsjednik Obama morati nešto konkretno poduzeti.(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku