hamburger-icon

Kliker.info

Balkan pod lupom : Amerika riješava krizu u Bosni i Hercegovini ???

Balkan pod lupom : Amerika riješava krizu u Bosni i Hercegovini ???

14 Januara
03:57 2009

Trojica američkih ambasadora – Čarls Ingliš iz BiH, Robert Bradtke iz Hrvatske i Cameron Munter iz Srbije – danas će zasjedati u Sarajevu. Oni će razmotriti situaciju u regionu, usmjeravajući posebnu pažnju na Bosnu i Hercegovinu koju već dugo žestoko trese politička i ekonomska kriza. Naime, BiH je od svih država iz regiona na začelju u svakom smislu i najudaljenija je od euroatlantskih integracija.

Zaokret prema reformama 

Kriza u Bosni i Hercegovini ozbiljno prijeti stabilnosti cijelog regiona i to se više ne može tolerisati pa zahtijeva hitnu intervenciju. Sjedinjene Američke Države su potpuno spremne da se, u punom kapacitetu i sa svim što to podrazumijeva, uključe u rješavanje problema u BIH, prije svega kada je riječ o neophodnom i radikalnom zaokretu prema reformama. Jednostavno, Bosna i Hercegovina više nema vremena – kažu naši izvori.Trojica američkih ambasadora za danas su zakazali i poseban sastanak s pojedinim predsjednicima političkih stranaka u BiH. Kako saznajemo, poziv je upućen Sulejmanu Tihiću, predsjedniku SDA, Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a, Zlatku Lagumdžiji, predsjedniku SDP-a i Mladenu Ivaniću, predsjedniku PDP-a. Pada u oči da na sastanak nisu pozvani Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990.

Nevažno za Dodika

S Tihićem, Čovićem, Lagumdžijom i Ivanićem trojica američkih ambasadora razgovarat će, iza zatvorenih vrata, o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, posebno zainteresirani da svaki od četvorice bh. lidera iznese svoje viđenje onoga što se sada događa i izlaska iz krize.Jučer poslijepodne iz Banjaluke se oglasio Milorad Dodik i poručio da sastanak s američkim ambasadorima ne smatra važnim i da mu neće prisustvovati uz objašnjenje da ima drugih obaveza. Naravno, on nije rekao da na sastanak nije ni pozvan. Međutim, prekjučer je kazao da za taj sastanak uopće ne zna.  Inače, američki ambasadori danas će prisustvovati i ceremoniji primopredaje na čelu NATO štaba u BiH. Dužnost šefa NATO štaba danas će od generala Ričarda Vajtmana preuzeti general Sabato Erik.(Klikr.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku