hamburger-icon

Kliker.info

Bakira Hasečić : “Haški tribunal je danas legalizirao genocid”

Bakira Hasečić : “Haški tribunal je danas legalizirao genocid”

28 Juna
18:29 2012

Žrtve ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i njihove porodice šokirane su današnjom odlukom Sudskog vijeća Haškog tribunala da nema dovoljno dokaza da su srpske snage pod vodstvom ratnog zločinca Radovana Karadžića izvršile genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.Smatraju da je Radovan Karadžić na ovaj način, praktično, potpuno oslobođen, bez obzira što će i dalje biti iza rešetaka.Predsjednik Udruženja logoraša Bratunac Sakib Ahmetović kazao je za agenciju Anadolija (AA) da su žrtve iz njegovog grada zatečene ovakvom odlukom."Mi smo upozoravali da Tužilaštvo u Hagu ne radi ispravno i pravilno, da ne dovodi prave svjedoke, te da su nakaradno napisali optužnice. Na licu mjesta se zna da je to bio genocid. Mogu ga zvati kako hoće, ali mi nikada nećemo pristati da ono što se desilo u Bratuncu ne nazovemo genocidom. U Bratuncu se desio genocid, a sigurno i u susjednim općinama", izjavio je Ahmetović.
 
Predsjednica Udruženja "Žena- Žrtva rata" Bakira Hasečić kroz suze govori da su žrtve izgubile svaku nadu u pravdu koja je bila probuđena osnivanjem Haškog tribunala 1993. godine."Šokirani smo. Užasno je da se ovo dešava na Vidovdan kada su nam 1989. godine sa Gazimestana poslali poruke da će nas uskoro ubijati. Na Brajam su nas klali, a zločince, evo, na Vidovdan oslobađaju. Nevjerovatno je da se ovo dešava samo dan nakon što smo u Višegradu obilježili godišnjicu žive lomače. Haški tribunal je danas legalizirao genocid nad Bošnjacima. Najvećem krvniku na Balkanu je poručeno da je imao pravo što je ubijao Bošnjake", kaže Hasečić za AA, te ističe:  "Sve ovo je dirigirala međunarodna zajednica koja je i 1992. godine dozvolila da nad nama izvrše genocid i da nas istrjebljuju. Trebalo je, očito, da nas nestane  s ovih prostora. Ovo je sramota glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza, koji nas je lagao cijelo vrijeme. Brammertz je isturena ruka genocida".
 
Predsjednica Sekcije Društva za ugrožene narode u Sarajevu Fadila Memišević tvrdi da današnja presuda predstavlja "strašnu uvredu za žrtve kod kojih je bila probuđena nada da će Haški tribunal zadovoljiti pravdu"."Sve nas je ovo šokiralo. Žrtve su jako nezadovoljne. Jednostavno smo zanijemili. Nanesena je velika uvreda žrtvama koje su čekale olakšanje i kojima je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) obećalo pravdu. Tribunal neće spriječiti đavolji krug nasilja. Nema šansi da dođe do mira, jer nema zadovoljenja pravde! Izgleda da Hag prihvata samo ono što je kao zločin priznala agresorska strana, koja je izvršila zločin. Nejverovatno je kazati da u Bratuncu nije bilo genocida, iako su Bratunčani ubijani u Srebrenici", ističe Memišević
 
Ahmet Grahić, Pedsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih općine Zvornik podvlači da je Radovan Karadžić od danas slobodan čovjek, a da je međunarodna zajednica potvrdila svoje licemjerstvo."Međunarodna zajednica je dokazala da je sudjelovala u genocidu koji je sproveden u BiH. Karadžić je samo izvršio njihov nalog da nas Bošnjake što više pobije i raseli. Oslobodili su Karadžića, ali su ponovo osudili žrtve. Ohrabrili  su ostali karadžiće i mladiće diljem BiH. Njima je sada dato zeleno svjetlo da nastave svoj krvavi pir i da nas brutalno ubijaju", izjavio je Grahić. Pretresno vijeće Haškog tribunala djelomično je danas prihvatilo Karadžićev zahtjev po pravilu 98 bis i donijelo oslobađajuću presudu po tački 1. optužnice, koja je bivšeg predsjednika Republike Srpske teretila za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina. Drugi zahtjevi optuženog su odbijeni, tako da Karadžiću ostaje da izvodi svoje dokaze po ostalih 10 tačaka optužnice, uključujući i onu koja ga tereti za genocid u Srebrenici.(Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku