hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović : Vučićeva podrška Dodiku i povratak politici konflikta

Bakir Izetbegović : Vučićeva podrška Dodiku i povratak politici konflikta

25 Decembra
07:16 2015

poljubac4Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, kritikovao je najavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da će „gotovo cijela Vlada Srbije prisustvovati obilježavanju Dana Republike Srpske 9. januara u Banjoj Luci“.

Izetbegović je u izjavi za Faktor ocijenio da Aleksandar Vučić pokušava spojiti dvije nespojive stvari.

-Politika Aleksandra Vučića pokušava spojiti dijametralno suprotna stajališta. S jedne strane dovesti do katarzičnog odricanja od tvrdoglave srpske politike, koja je prije četvrt vijeka dovela do raspada zemlje i krvavih ratova, a u isto vrijeme stajati snažno uz Milorada Dodika koji sve jasnije i otvorenije zastupa upravo takvu politiku – kazao je Izetbegović za Faktor.

Puhanje u Dodikova jedra

Najava srbijanskog premijera da će članovi Vlade Srbije prisustvovati obilježavanju Dana RS-a, došla je nakon razgovora s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom u Beogradu.

To jasno potvrđuje Izetbegovićevu tezu da Vučić sve snažnije puše u Dodikova jedra, iako u posljednje vrijeme često daje izjave kako poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine. Ipak, sve je jasnije da Vučićeva djela ne prate sladunjave riječi koje izgovara. Jer, kada bi zaista poštovao BiH i njen suverenitet, srbijanski premijer morao bi poštovati i odluke koje donosi najviša sudska instanca u našoj zemlji – Ustavni sud BiH.Upravo je taj sud, nakon apelacije Bakira Izetbegovića, svojom odlukom osporio ustavnost obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a. Kao što je poznato, vlasti u RS-u odbijaju da provedu odluku Ustavnog suda BiH, a ovakvi Vučićevi potezi ih mogu itekako ohrabriti.

Glorificiranje diskriminacije

Izetbegović je, govoreći za Faktor, podsjetio, uz ostale, i Vučića da je obilježavanje 9. januara „povratak jednostarnoj politici inata i konflikta“.

-Obilježavanje dana kada su 1992. godine srpski zastupnici napustili Parlamentarnu skupštinu RBiH i odlučili da se „teritorijalno razgraniče sa Muslimanima i Hrvatima“, nedvosmisleno je vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta, glorificiranje diskriminacije i dominacije spram građana koji nisu Srbi, ignorisanje presude Ustavnog suda BiH, a time i države Bosne i Hercegovine – poručio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Paradržavna tvorevina

-Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska je ustanovljen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine, i obilježavanje datuma uspostave tzv. „Srpske Republike Bosne i Hercegovine“ uključuje priznanje i prihvatanje svega onog što je u ime te paradržavne tvorevine učinjeno u periodu 1992-1995. Dakle, svih šteta i eventualnih zahtjeva za reparacijom od strane unesrećenih građana Srebrenice, Sarajeva, Kozarca i drugih dijelova Bosne i Hercegovine, naglasio je Izetbegović u izjavi za Faktor.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Podrinjac Visegrad
  Podrinjac Visegrad 25 Decembra, 11:51

  namjerno ovo prekoDrinski srbi rade,
  oni ne respektuju Bosnjake,drugo prkose zapadu….Igraju duplu igru nebi bili oni to sto jesu …Ako ne srbuju…!

  .
  .http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=57745

  Odgovori
 2. Zvone
  Zvone 25 Decembra, 19:52

  Tko ce to Srbima nesto zabraniti,Bakir Izetbegovic?
  To je sala ovih iz Teherana,hahaha…

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku