hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović : Nema podjele BiH i to treba da bude jasno

Bakir Izetbegović : Nema podjele BiH i to treba da bude jasno

16 Novembra
02:39 2010

U srijedu, 10. novembra, Bakir Izetbegović je i zvanično postao novi član Predsjedništva BiH. Uselio je u isti kabinet u kojem je 10 godina proveo njegov otac. Ekipa magazina 60 minuta bile je jedina novinarska ekipa koja je s Izetbegovićem mlađim razgovarala samo nekoliko sati nakon što je sjeo u fotelju rahmetli Alije Izetbegovića. U novijoj političkoj povijesti BiH, sin je prvi put naslijedio oca na čelu države. I nakon Izetbegovića – Izetbegović.

Ne mogu reći da nema emocija, kaže Bakir Izetbegović dok sjedi za stolom za kojim je sjedio i njegov otac. Sve me ovdje podsjeća na njega. Zadnje što mi se usjeklo u sjećanje jeste iznošenje tabuta s ocem. Slutio sam da ću jednog dana doći u ovaj kabinet. Iako sam govorio da nemam liderskih ambicija. Imam dobru intuiciju. Još sam 1986. prijateljima govorio da će biti rata u BiH. I da ga nećemo izgubiti. Danas, mislim da će BiH ići jednim boljim putem, kaže on uredniku magazina Bakiru Hadžiomeroviću.

U mom kabinetu radit će mladi ljudi, puni energije i novih ideja. Jedan od njih je šef kabineta mog rahmetli oca. Bakir Sadović će taj posao obavljati i kod mene. Tu su još i Haris Bašić te Sejdalija Mustafić, a razmišlja se o još nekim imenima, otkriva Izetbegović.

Ulaskom u Predsjedništvo bit će demontiran jedan virtuelni lik Bakira Izetbegovića, kaže on komentirajući svoj dolazak u fokus pažnje.

Imao sam obećanja da će biti otkriveni odgovorni da dizanje u zark mezara mog oca. To što je napadnut taj mezar, znak je da je Alija Izetbegović politički živ. Mada je puno teže bilo kada vam dobrog, poštenog i cijenjenog oca u pet ujutro odvedu policajci. A vi ne možete ništa, svi su protiv vas, usta su vam zečepljena. Još uvijek se stoji iza teze da iza napada stoje bošnjački kriminalci koje ucjenjuju srbijanske službe, tvrdi on.

Svako onaj ko misli da se mogu praviti treći entiteti i organizovati referendumi – ide slijepom ulicom. Nema podjele BiH i to treba da bude jasno. Do razdruživanja neće doći. Onaj ko to pokuša, naći će se na udaru zemalja koje su garant Dejtonskog sporazuma, pa na udaru bh. institucija i na udaru bh. patriota koji su dovoljno iskrvarili da bi dopustili da se političkim sredstvima završi ono šte se nije moglo vojnim, i to u daleko nepovoljnijim uvjetima za bh. patriote. Put ka EU-u NATO-u jedini je ispravan put, naglašava Izetbegović.

Nisam se pokajao za izvinjenje u Beogradu i ponovo izražavam svoju sućut nevinim žrtvama pripadnika Armije RBiH. Žao mi je zbog – jer to jesu bili – incidenata te vrste. Izvinjavanje nije prevaziđena priča. Sve počinje s riječju… Uostalom, moj otac je davno uputio izvinjenje. I svakim svojim gestom tokom rata se izvinjavao. Nema boljeg izvinjenja nego zaustaviti zločin. Moj otac je spriječio da se Armija RBiH pretvori u osvetničku vojsku, podsjeća Izetbegović.

Moji postupci su trebali dovesti do otopljavanja odnosa s Srbijom. Očekujem sad odgovor Srbije. Srbiji je to u interesu ako želi u EU. I nama je to interes, smatra Izetbegović, oslonjeni smo jedni na druge.

Kaže da nije sretan zbog stvaranja nacionalnog bloka stranaka iz RS-a. Volio bih da SDP i SNSD zajednički nešto urade. Taman da nas ostale gurnu sa strane. Ukoliko naprave koaliciju, SDP i SDA će govoriti o evropskom putu BiH. Ustavna reforma je prioritet za BiH. Sami to nećemo moći uraditi, kaže on. Potreban nam je jedna pozitivni pritisak međunarodne zajednice. Ovaj će put on biti nešto manji nego ranije.

Što se predsjedavajućeg Vijeća ministara tiče, logično je da ga ponudi pobjednička stranka. Prošli put je to bio SNSD. Ovaj put bi trebala biti pobjednička stranka iz Federacije. To je SDP, zaključuje se na kraju.  (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku