hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA: “Nećemo ništa blokirati!”

Bakir Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA: “Nećemo ništa blokirati!”

12 Decembra
18:44 2022

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) nakon koje su se javnosti obratio Bakir Izetbegović – predsjednik stranke.

Prvi zaključak se odnosi na inflaciju i poskupljenja, a zatražili smo od Vlade FBiH da se konkretnije pozabavi time, da pooštri kaznenu politiku. Tražimo nastavak pružanja jednokratne pomoći stanovništvu, a da se budžetska sredstva za sufinansiranje poljoprivrednih proizvođača poveća”, kazao je Izetbegović.

Traže bržu reakciju Vlade i Civilne zaštite zbog poplava u Unsko-sanskom kantonu.

Pozdravljamo najavu dodjele kandidatskog statusa. Ostvarili smo većinu postavljenih izbornih ciljeva. Bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine niti tijela izvršne vlasti. Formiranje snažnog pro-bosanskog bloka nema alternativu”, stav je SDA.

Izabrani predstavnici stranaka koje čine pro-bosanski blok, prema riječima lidera SDA, ima 60 posto ruku u PSBiH, a u FBiH 70 posto.

“Stranke osmorke su preuranjeno krenule u pravljenje koalicija. Imaju dogovore sa HDZ-om i SNSD-om i tražimo da javnosti predoče šta su to prihvatili i šta su obećali. Očekujemo da se brzo konstituira Dom naroda FBiH.

SDA neće ništa blokirati. Osvrnuli smo se na djelovanje dijela međunarodne zajednice i zatražili da se ne miješaju u neprincijpijelno formiranje vlasti. Osmorka se nije pozabavila slabljenjem snaga koje su pravile blokadu institucija u prethodnom mandatu“, rekao je Izetbegović.

Imali su i analizu izbornih rezultata te naglasili da u pojedinim sredinama nisu zadovoljni rezultatima.

(Radiosarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku