hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović : “Moj otac je moj jedini uzor”

Bakir Izetbegović : “Moj otac je moj jedini uzor”

05 Novembra
06:03 2010
Novi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik SDA Sulejman Tihić boravili su u Berlinu. U razgovoru sa kancelarkom Angelom Merkel, oni su zatražili podršku u zaustavljanju destabilizacije prilika u BiH.Tom prilikom  Bakir Izetbegović je  zatražio je od njemačke kancelarke Angele Merkel da ubrza evropski put Bosne i Hercegovine. Zemlja se ponovo našla na raskrsnici, rekao je Izetbegović i od njemačke kancelarke zatražio da zaustavi procese i teške riječi koje ponovo vode ka destabilizaciji stanja u zemlji. Izetbegović je nakon sastanka sa prvom ženom njemačke vlade Angelom Merkel izjavio:”Njemačka je najjača evropska zemlja i trebalo bi da bude zainteresovana da ima uticaja u cijeloj Evropi. Ona smatra da bez Balkana nije cjelovita Evropska unija, tako je kazala i ja joj vjerujem.”

 

"Moj otac je moj jedini uzor"

 

Novi bošnjački član Predsjedništva smatra da se na Balkanu stvara nova atmosfera. To potvrđuje, kaže, i zajednički susret u Vukovaru predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednika Hrvatske Ive Josipovića. Nije to samo simbolika, jer su ratovi na Balkanu davno prošli i krajnje je vrijeme da se otvore bolje perspektive, poručio je Izetbegović. U politici će, kaže, slijediti stope svoga oca Alije Izetbegovića. Uzor mu nisu predsjednici dvije susjedne zemlje koji su okarakterisani kao lideri pomirenja. ”Ja mogu da nastavim raditi ono što je radio moj otac. On je bio čovjek mira i žao mi je što je uopšte bio u situaciji da vodi rat. U Bosni i Hercegovini ja želim da nastavim njegovu politiku i on je meni dovoljan primjer uz svo dužno poštovanje prema Tadiću i Josipoviću.”

 

"Ja se neću svađati i prepucavati"

 

Izetbegović je poručio svojim političkim neistomišljenicima da u njemu mogu imati sagovornika, ako ga žele i hoće. Nema namjeru, kaže, da se svađa i prepucava, niti želi da provocira. Vrijeme izbora je prošlo i ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini treba pružiti bolju budućnost u naredne četiri godine, izbjegavajući sukobe i krizu, prokomentarisao je Bakir Izetbegović.”Nemam ja namjeru postati neko ko ubjeđuje u nešto Dodika i Čovića. Okolnosti su takve, to su iskusni političari, znaju oni dobro pročitati šta je trend. Ne mogu oni u Evropi u 2010. godini u Bosni i Herecgovini krenuti retrogradnim procesima unazad. Bolje im je na vrijeme da odustanu od toga, jer to niko neće podržati.” (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku