hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović : Očekujem da ću biti novi lider Stranke demokratske akcije

Bakir Izetbegović : Očekujem da ću biti novi lider Stranke demokratske akcije

19 Februara
14:58 2009

Bakir Izetbegović, sin utemeljitelja SDA i prvog predsjednika Predsjedništva RBiH rahmetli Alije Izetbegovića, u intervjuu Globalu odbacuje spekulacije da se neće kandidirati na predstojećem stranačkom kongresu za predsjednika.Izetbegović kaže da je Tihić vrijedan i čvrst političar, ali da prečesto improvizira i odstupa od stavova organa stranke.Ne zna da li bi mogao zaustaviti borbu za dominaciju među bošnjačkim političkim establishmentom, ali je siguran da bi imao bolje odnose i saradnju s većinom utjecajnih Bošnjaka.

GLOBAL: Da li je istina da se nećete kandidirati za predsjednika SDA na narednom stranačkom kongresu, kako to špekuliraju pojedini mediji?

IZETBEGOVIĆ: Nije istina. Prihvatit ću kandidaturu ako iza nje stanu ozbiljne snage unutar SDA.

GLOBAL: Očekujete li pobjedu?

IZETBEGOVIĆ: Svakako, zašto bih inače prihvatio kandidaturu?!

GLOBAL: Smatrate li da Sulejman Tihić dobro vodi stranku?

IZETBEGOVIĆ
: Vodi solidno, moglo bi bolje. Sulejman Tihić je vrijedan i čvrst političar, posvećen poslu koji obavlja, ali prečesto improvizira, odstupa od stavova koje su usvojili organi stranke, kao da vjeruje više u svoju nego u kolektivnu pamet. Nije uspio da okupi misleće ljude, eksperte, koji bi nam pomogli da nađemo odgovore na sva bitna pitanja u državi i društvu, nije uspio uspostaviti dobre odnose s bitnim ličnostima u probosanskom frontu i međunarodnoj zajednici u vremenu kad se za BiH moglo učiniti mnogo više nego danas. Aprilski paket ustavnih reformi je propao, od reforme policije smo dobili samo mrvice. Sve se urušilo u bošnjačkoj svađi i u prepirki s međunarodnom zajednicom, a nije moralo biti tako. Normalno, nije Sulejman Tihić kriv za tuđe sujete i tvrdoglavosti, ali se od predsjednika SDA očekuje posebna strpljivost i sposobnost okupljanja, barem djelimično nalik onoj koju je posjedovao Alija Izetbegović.

GLOBAL: Ima li Tihić punu podršku Vas i stranačkog vrha kada je riječ o Prudskom sporazumu i provedbi svih pitanja koja proizlaze iz ovog sporazuma?

IZETBEGOVIĆ: Ima punu podršku da pregovara. Dio rukovodstva ga podržava u svakom njegovom potezu i improvizaciji, čak i u slučaju nejasnih regija. Drugi dio, kome i ja pripadam, traži više – amandmane umjesto ustavnog zakona za Brčko, kredit za povratak i provedbu odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda prije popisa stanovništva, itd. Političari iz RS-a imaju jasan interes u ovim pregovorima, žele da ispune uvjete koji će omogućiti odlazak OHR-a i žele popis stanovništva. Treba da nam daju dovoljno zauzvrat.

GLOBAL: Izjavili ste za Slobodnu Dalmaciju da je Tihić trebao konsultirati Harisa Silajdžića i Zlatka Lagumdžiju prije sastanka u Prudu. Da li to i sada mislite i zašto?


IZETBEGOVIĆ
: Za donošenje zakona baziranih na Prudskom sporazumu trebat će nam podrška SBiH ili SDP-a, za ustavne promjene i status Brčkog, vjerovatno, podrška obiju. Dakle, treba nam podrška Silajdžića ili Lagumdžije, a vidjeli smo njihovu uvrijeđenu reakciju – jedan je ljut, drugi se izruguje Prudskom sporazumu.

GLOBAL
: Podržavate li teritorijalnu reorganizaciju države na četiri regije, bile one ekonomske ili neke druge?

IZETBEGOVIĆ
: Stav SDA je bio pet ekonomskih, multietničkih regija. Lično bih podržao i četiri regije ako bi regionalizacija uključila i RS i bila bazirana na geografskim, ekonomskim, saobraćajnim, jednom riječju – logičnim principima.

GLOBAL: Hoće li biti rekonstrukcije Vlade FBiH i da li je Vi podržavate, odnosno jeste li za smjenu Vahida Heće iz SBiH i još trojice ministara o kojima je Tihić više puta govorio?

IZETBEGOVIĆ
: Bilo bi bolje da na mjestu ministra privrede imamo osobu elastičniju i kooperativniju od Vahida Heće, ali bez saglasnosti SBiH nikakve promjene nisu moguće. Moguć je, naravno, raskid koalicije sa SBiH, ali tek tad bismo proizveli situaciju u kojoj bi nas SDP i male stranke mogle ucjenjivati i razvlačiti do mile volje        Almedin Šišić (Global)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku