hamburger-icon

Kliker.info

BAACBH : Dodik neuspješno plaća lobiranje u Vašingtonu

BAACBH : Dodik neuspješno plaća lobiranje u Vašingtonu

02 Septembra
20:11 2008

Srbijanski mediji naveli su da Bošnjačko-američko savjetodavno vijeće za BiH i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike lobiranjem za rezoluciju o BiH u Kongresu SAD "projektiraju državni udar" i rade na "sataniziranju RS i Milorada Dodika", a da iza svega stoje ef. Cerić i Silajdžić. Emina Kulašić, izvršna direktorica Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za BiH, odbacila je te navode, kazavši jučer za "Dnevni avaz" da oni rade na usvajanju rezolucije u Kongresu SAD koja govori o ukidanju entiteta u BiH, a ne samo RS. – Mi smo legitimna organizacija koja se bori za rezoluciju koja će pomoći da se od BiH napravi snažna država u kojoj će svi građani imati jednaka prava – kaže Kulašić. Na napise u medijima jučer se osvrnuo i sam Dodik, rekavši u Banjoj Luci da "ukoliko postoje grupe koje žele ukinuti RS, veliko je pitanje dokle će se to trpjeti".
Provokacija RS
– Te organizacije mogu izvršiti državni udar samo u svojoj kući, kod svojih žena i djece. Što se tiče RS, ona je trajno zadužena da ih provocira svojim postojanjem, stabilnošću i jačanjem. Zadovoljan sam što ih RS provocira svojim postojanjem. Očigledno je da se pokušava američki Kongres instruisati od nekih ljudi iz Sarajeva, koji često tamo odlaze i drže sesije – rekao je Dodik i, kako prenosi Tanjug, precizno naveo da se radi o reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću i lideru SBiH Harisu Silajdžiću. Silajdžićev savjetnik Damir Arnaut kaže da predsjedavajući Predsjedništva BiH nema namjeru svakodnevno komentirati Dodikove neutemeljene tirade, ali da postoje materijalni dokazi da objavljeni tekstovi nisu tačni.- Posljednja konstrukcija vjerovatno je plod frustracije što 116.000 dolara koje Dodikova vlada svakog mjeseca plaća lobističkoj kući "Quinn & Gillespie" za lobiranje u Vašingtonu ne donosi rezultate – kaže Arnaut.

Uskoro glasanje u Kongresu

– Rezolucija o BiH uskoro bi se mogla naći na glasanju u Senatu, jer je za to potrebna podrška još samo jednog senatora. Ali, možda je pravi razlog ovih medijskih ataka činjenica da RS daje 1,5 miliona dolara na lobiranje u SAD. Mi smo osnovani 2006. godine i sada imaju nekoga ko im se suprotstavlja i pokušava pokazati pravo stanje i istinu o onome što se dešava u BiH – kaže Kulašić.   (Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku