hamburger-icon

Kliker.info

Azra Penava: Dijana Čuljak zna istinu o “Vranici”/Denis Latin: Sve je dirigirao Šušak, a Dijana je srcem i dušom bila za tu politiku

Azra Penava: Dijana Čuljak zna istinu o “Vranici”/Denis Latin: Sve je dirigirao Šušak, a Dijana je srcem i dušom bila za tu politiku

09 Maja
03:59 2008

Tvrdnje Azre Penave, predstavnice porodica mučki ubijenih boraca Armije BiH, nosilaca «Zatnog ljiljana» iz komande Četvrtog korpusa A RBiH u mostarskoj zgradi «Vranica» da i novinarka i urednica HRT-a Dinana Čuljak Šelebaj snosi odgovornost za ovaj zločin, jučer je izazvala je veliku pažnju i  brojne reakcije u javnosti Hrvatske, piše "Dnevni avaz".  Podsjetimo, zarobljavanje boraca Armije BiH  iz «Vranice» prikazano je u prilogu novinarke Čuljak – Šelebaj u  emisiji «Slikom na sliku» Hrvatske televizije u maju 1993. godine, nakon čega im se bio izgubio svaki trag. Dženaza 10 od 13 pripadnika Armije BiH iz «Vranice» bit će obavljena danas  na trgu Musla, a ukop će biti na haremu Šehitluci.    Povodom tvrdnji porodica boraca Armije BiH oglasila se i novinarka Čuljak – Šelebaj. U izjavi za  Internet portal Indeks.hr,  kazala je da se ne smatra odgovornim. Štaviše,  sve  je pokušala dovesti u politički kontekst, sa početkom suđenja Prliću i ostalima i informacijama da je Hasan Čengić financirao napade 11. septembra u Njujorku?!  No, naglasila je da se suosjeća sa žrtvama, da je njen prilog upravo pomogao otkrivanju istine, da je on krunski dokaz o zarobljavanju i nestanku boraca Armije BiH, te  da je i dalje spremna pomoći porodicama u otkrivanju pune istine. No, mnogi su ovakve njene izjave doživjeli kao «posipanje» pepelom. Jer su, kako cijene porodice ubijenih boraca, njeni komentari u spornom prilogu o «muslimanskim ekstremistima», «izdaji Hrvata», «uzimanju hrvatskih civila za taoce»,  «planiranoj i smišljenoj akciji muslimansko-srpske politike i drugo», značajno kumovali tragediji ovih ljudi. – Ako je Dijana Čuljak – Šelebaj spremna pomoći, mi ne tražimo od nje ništa više osim da na HRT-u emitira sve što je snimila u Mostaru tog tragičnog dana, prije 15 godina. Jer, imamo poudzana saznanja da postoji mnogo više snimaka od onog što je emitirano. To bi pomoglo otkrivanju cijele istine šta je bilo sa našim najmilijim, gdje su odvedeni, kako su stradali. Dijana je danas i sama majka i supruga, pa bi morala bi imati  osjećanja za nas, za našu muku – rekla je Azra Penava u izjavi za "Avaz". Današnji urednik „Latince" i urednik nekada vrlo popularne emisije HTV-a „Slikom na sliku" Denis Latin izjavio je za portal Svevijesti.ba da je autorica priloga o zarobljavanju vojnika Armije BiH u Mostaru u zgradi komande 4. korpusa 10. maja 1993., novinarka Dijana Čuljak pristrano i neprofesionalno uradila prilog o tome događaju.
Zarobljavanje vojnika Armije BiH iz ‘Vranice’ emitovano je kao udarna vijest u emisiji ‘Slikom na sliku’ HTV-a u maju 1993. godine, nakon čega se o zarobljenim ništa nije znalo punih petnaest godina.
„To što je uradila Dijana Čuljak bilo je vrlo nespretna stvar, to je zakompliciralo stvari i to što se tada dogodilo i događalo na HRT-u je bila pogrešna politika, i to pogrešna Šuškova politika. Njen prilog je samo još zakomplicirao bošnjačko-hrvatske odnose. Kako sam u sve tada bio uključen znam da je to sve bilo vođeno direktno pod uticajem Šuška" – rekao je Latin za Svevijesti.ba komentarišući ulogu Dijane Čuljak u događajima u Mostaru 1993. prilikom zarobljavanja vojnika Armije BiH u zgradi Vranice u Mostaru.
„Dijana se sada reformirala, mada se i danas kod nje osjeti prisustvo te (Šuškove) politike. S druge strane, ja sam napravio potpuni otklon i potpunu distancu od te politike koja se tada provodila na HTV-u i koja je bila državna politika i koju se moralo projecirati na ekrane."
Porodice ubijenih pripadnika Armije BiH, koji su 10. maja 1993. godine zarobljeni u komandi Četvrtog korpusa u zgradi ‘Vranica’ u Mostaru , prozvali Dijanu Čuljak – Šelebaj. Oni vjeruju kako Dijana Čuljak ima dodatne snimke te traže od nje da ih objavi kako bi se doznala cijela istina. Istovremeno, optužili su Čuljkovu da je svojim izvještavanjem dijelom odgovorna i za njihovu smrt.

(kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku