hamburger-icon

Kliker.info

Azem Vlasi : Srbija se miri sa činjenicom da je Kosovo neovisna država

Azem Vlasi : Srbija se miri sa činjenicom da je Kosovo neovisna država

25 Februara
08:51 2012

Jučerašnji dogovor delegacija Prištine i Beograda u Briselu o regionalnom predstavljanju Kosova, prema mišljenju velikog borca za neovisnost te zemlje i aktuelnog savjetnika Vlade premijera Hašima Tačija za vanjske poslove Azema Vlasija, ukazuje na to da se Srbija malo-pomalo miri sa činjenicom da je nekadašnja pokrajina danas neovisna država. Prema Vlasiju, to je korak naprijed za međunarodnu afirmaciju Kosova. Bez obzira na način na koji Srbija to objašnjava domaćoj javnosti.

Mali koraci

Kosovo će, podsjetimo, na regionalnim skupovima biti predstavljano pod nazivom Kosovo, uz fusnotu u kojoj će biti navedeni Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o neovisnosti Kosova.- Srbija s gorčinom prima na znanje da je Kosovo država i da se Kosovu otvaraju putevi za međunarodnu afirmaciju i učlanjenje prvo u regionalne, a onda i šire asocijacije. Beogradske vlasti već dugo svaki korak koji ide ka afirmaciji kosovske državnosti interpretiraju u svoju korist. U suštini, oni su svjesni realnosti da je Kosovo država. Ovo sada u Briselu vrlo je neprincipijelno i za nas neprihvatljivo. Jer, ne želimo na međunarodnoj sceni biti obilježeni nekom fusnotom zato što nas Srbija tretira drugačije i ne priznaje da je Kosovo država. Ali, to su napori međunarodnih faktora da se politikom malih koraka, ponekad kroz mala vrata i na načine da se Srbija mnogo ne iritira, stvori prostor za Kosovo na međunarodnoj sceni – kaže Vlasi za "Avaz".

Na pitanje koliko je Evropska unija (EU) principijelna kada Srbiji za male ustupke nudi veliku evropsku perspektivu, Vlasi potvrđuje da su "Srbiji dati neki ustupci". – Evropa nije principijelna utoliko jer nas pritišće da činimo ustupke Srbiji makar u vezi s mogućnošću tumačenja Rezolucije 1244 kako im odgovara. Mi smo, u suštini, veoma nezadovoljni pritiscima koji su učinjeni na Kosovo da se prihvati ta fusnota, ali to je gorka pilula koju moramo progutati zbog podrške koju imamo od Zapada i činjenice da smo upravo podrškom Zapad stvorili državu – smatra Vlasi.

Preveliki zaključci

Osvrćući se na ocjene zamjenika ministra vanjskih poslova Kosova Petrita Seljimija da dogovor Beograda i Prištine vodi do članstva Kosova u 36 regionalnih inicijativa te da će biti otvoren ured Kosova u Beogradu, Vlasi konstatira da je to "preveliki zaključak".- Na kosovskoj strani preuveličava se da je sve to veliki dobitak, a nije, dok se na srpskoj strani tumači da je Srbija sačuvala i Kosovo i put ka EU. Sve te izjave velikog spektra treba uzeti kao rječnik za domaću upotrebu i na Kosovu i u Srbiji. Nije ovo ni veliko dostignuće za Kosovo, a ni veliki gubitak za Srbiju – ocijenio je Vlasi.

Završili smo s protektoratom

– Spominjanje Rezolucije 1244 za nas je neprihvatljivo, jer ona, zapravo, označava protektorat UN-a nad Kosovom. Dakle, ne potvrđuje suverenitet Srbije već protektorat. A s protektoratom je završeno 17. februara 2008. godine, kada je Kosovo, uz saglasnost važnih faktora međunarodne zajednice, proglasilo neovisnost.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku