hamburger-icon

Kliker.info

Azem Vlasi : Ako Srbija pokuša da otcijepi dio Kosova, bit će rata!

Azem Vlasi : Ako Srbija pokuša da otcijepi dio Kosova, bit će rata!

03 Avgusta
05:32 2011
Ako Srbija misli da silom otcijepi dio Kosova, onda će naići na naš legitimni otpor, jer svaka država, po međunarodnom i domaćem pravu, ima legitimno pravo da brani svoj teritorij.Ovo je na početku razgovora za "Dnevni avaz" kazao Azem Vlasi, bivši predsjednik jugoslavenske omladine, jedan od najomraženijih Albanaca u Miloševićevoj Srbiji i veliki borac za nezavisnost Kosova, a danas savjetnik Vlade Kosova za vanjske poslove. Vlasi je na taj način prokomentirao naredbu kosovskog premijera Hašima Tačija (Hashim Thaci) o općoj mobilizaciji kosovskih sigurnosnih službi.

– Tači, Vlada Kosova, institucije Kosova, dakle, bez obzira ko je premijer, moraju pokazati odlučnost da legitimno brane teritorij i granice svoje zemlje. Ukoliko Srbija hoće da napadne, onda, bujrum, mi se moramo braniti! Te provokacije iz Srbije, dakle, da oni vršljaju na teritoriju Kosova, ubacuju razne grupe, da dođu njihovi funkcioneri i podržavaju takav način ponašanja, kosovske vlasti neće dozvoliti. Tu su KFOR i misija EULEX-a, ali institucije Kosova imaju ustavnu obavezu i odgovornost da štite teritorij i granice Kosova.  Potezi koje je poduzela Vlada Kosova usmjereni su u tom pravcu. Na tome će se ustrajati i tu nema kompromisa – kaže Vlasi za "Avaz".Slaže se s ocjenama kako Srbija ide na podgrijavanje napetosti na sjeveru Kosova da bi se otvorila priča o njegovoj podjeli. 

– Pošto Srbija ne može više ovladati cijelim Kosovom i vratiti ga u okrilje Srbije, ona bi da otcijepi dio Kosova. To ne dolazi u obzir, jer će to biti uzrokom rasplamsavanja novih sukoba. Srbija ne može pretendirati da uzme dio Kosova, a da onemogući Albance u Preševskoj dolini, kojih tamo ima više od 90 posto, da traže pripojenje Kosovu. Srbija bi, znate, da uzme tuđe, ali svoje ne da. No, mi ne tražimo Preševsku dolinu, a da Srbiji damo Zubin Potok i Leposavić… Mi, jednostavno, to pitanje ne pokrećemo. Jer velika geopolitička karta s novim granicama i nastanak novih država na prostorima bivše Jugoslavije završen je. Doduše, krvavo, s milion problema i mnogo tragedije koje je upravo Srbija izazvala. To su bili ratovi Srbije za tuđe teritorije. Mi nećemo to da diramo – napominje Vlasi. Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku