hamburger-icon

Kliker.info

Avdo Muslimović upozorava : Imaćemo bosansku jesen

Avdo Muslimović upozorava : Imaćemo bosansku jesen

20 Avgusta
18:30 2012

Brojna poljoprivredna udruženja zatražila su od vlasti u FBiH isplatu poticaja za prvih šest mjeseci ove godine do 20. augusta, promjenu odluke o rebalansu budžeta koja im oduzima deset miliona KM, ali i poduzimanje drugih mjera za zaštitu domaće proizvodnje.Ukoliko vlasti ne udovolje ovim zahtjevima, poljoprivrednici će održati mirne proteste u kojima bi se u blokadi mogla naći cijela država. Ubrzo nakon što su mediji prenijeli zahtjeve poljoprivrednika, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović je odgovorio da će dio poticaja biti isplaćen do 20. augusta, te da će se krenuti u rješavanje problema poljoprivrednika. Tim povodom smo razgovarali sa predsjednikom Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdom Muslimovićem. 

Gospodine Muslimoviću, vjerujete li u obećanje vlasti da će ispuniti zahtjeve poljoprivrednika?
– Vjerovaću kad mi kolege sa terena, dakle, iz svih deset kantona potvrde da je novac na njihovim računima. Tada ću povjerovati ministrima Ivankoviću Lijanoviću i Anti Krajini. Do sada smo uvijek dobijali obećanja, ali bismo najviše voljeli da se postavi pitanje gospodinu Krajini da li će pustiti poticaje.

 Kako komentarišete "slikovitu i iz konteksta izvučenu" izjavu ministra trgovine FBiH Milorada Bahilja o tome da treba štedjeti i manje jesti?
– Ministar je potpuno u pravu. Vjerovatno je mislio na predstavnike vlasti – od općine do države. U pravu je. Oni trebaju prestati jesti jer ako su građani gladni, onda i političari trebaju prestati jesti i početi štedjeti, a ne da razmišljaju o svojim ljetovanjima, regresima i platama. Oni imaju povelike privilegije.

 Šta će uraditi poljoprivrednici u ponedjeljak, 20. augusta, ako novac za poticaje ne bude uplaćen?
– Ne želimo da se naši zahtjevi shvataju i provode djelimično. Isplatom poticaja neće biti postignuto gotovo ništa. Drugi dio je najbitniji, a to je da Parlament FBiH ne dozvoli oduzimanje deset miliona KM od poljoprivrednika. Treći, još bitniji zahtjev su naknade za elementarne nepogode. Nijedan fening do sada nismo dobili. Ukoliko se ni to ne riješi, od blokada institucija nećemo odustati. To nije prijetnja, ali ne možemo zaustaviti napaćene poljoprivrednike da rade ono što trebaju uraditi. Ja ću ih pozvati na mirne proteste, ali ne mogu preuzeti odgovornost za ono što nama neko radi s podsmijehom i ispituje naše živce.

 Koji je, dakle, dan D za poljoprivrednike?
– Ključni dan će biti dan održavanja sjednice Parlamenta FBiH. Kada dobijemo informaciju za kada je zakazana sjednica, poslat ćemo zahtjev parlamentarcima da prime delegaciju poljoprivrednika. Ne prijetimo i nadamo se da se neće desiti bosanska jesen, ali ako to neko želi, mi to nećemo moći zaustaviti.

 Cijeli svijet se digao na noge zbog najavljenog poskupljenja hrane. Kakve su Vaše informacije o tome kako će se cijene hrane kretati u BiH?
– S obzirom na to da je u BiH desetkovana proizvodnja i da imamo minimalne količine proizvedene hrane koje ne zadovoljavaju ni četvrtinu potreba naše zemlje, naše tržište će sigurno biti preplavljeno hranom iz uvoza i to vjerovatno sa cijenama višim za 20-30 posto u odnosu na sadašnje. Naše institucije, za razliku od ostatka svijeta, o robnim rezervama uopće ne razmišljaju.

 Ko je kriv za činjenicu da imamo resurse za proizvodnju 100 posto potreba za hranom u BiH, a proizvodimo samo 20 posto?
– Osim države, drugog krivca nema. Kada država pruži sigurnost u kojoj ćemo svoju proizvodnju moći plasirati, onda će biti sve uredu. Država se prema nama odnosi maćehinski jer ne želi da zaštiti domaću proizvodnju i skloni nelojalnu konkurenciju. Jednostavno rečeno, mi ćemo proizvoditi od onog momenta kada nam država pruži sigurnost i adekvatnu potporu kakvu vidimo u normalnim evropskim zemljama. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku