hamburger-icon

Kliker.info

Avdo Hebib : Fratri su zaslužni za uspjeh referenduma u BiH

Avdo Hebib : Fratri su zaslužni za uspjeh referenduma u BiH

28 Februara
07:45 2011

Sutra se obilježava 19. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Proglašenju nezavisnosti naše države prethodio je referendum koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. O tome kako je pripreman najznačajniji historijski događaj za BiH, za nas govori Avdo Hebib, ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova BiH.     

Koji je Vaš zadatak bio u pripremi i provođenju referenduma?

– Policija je morala osigurati sigurnost glasačima, dostaviti spiskove bez obzira na probleme u 33 općine s većinskim srpskim stanovništvom. Sa svojim saradnicima došao sam na ideju da pokušamo iz našeg računskog centra u MUP-u, čiji su se podaci stalno ažurirali, napraviti biračke spiskove za problematične općine. U toku noći smo u dva primjerka izlistali podatke o ljudima s pravom glasa. Onda su ih policajci dostavili na biračka mjesta. Prethodno smo s komisijom za referendum osigurali pečate i sve što je trebalo.

Je li bilo problema u distribuciji spiskova?

– Spiskovi su stigli tamo gdje su trebali biti. Međutim, naišli smo na novu prepreku. Prema zakonu, naime, referendum su morali provesti diplomirani pravnici, ali nismo ih imali dovoljno po ovim mjestima. Napravili smo plan kako da ih nađemo i pošaljemo na lice mjesta. Primjerice, sadašnja predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso javila se iz Mostara i ponudila za posao. Poslao sam je u Trebinje. Prijećeno joj je, ali je uspjela. Javio se i sudija Šaban Maksumić iz Mostara te još mnogo njegovih kolega pravnika. Tako smo radili na području cijele BiH.

Većina Hrvata glasala je za cjelovitu BiH. Kako se to desilo, s obzirom na to da je prvo bilo otpora u općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom?

– Mnogo su pomogli fratri, Crkva. Iskoristio sam svoje poznanstvo s tadašnjim predsjednkom Vrhovnog suda Hrvatske Milanom Vukovićem, koji je nekada bio advokat fra Joze Zovke iz samostana u Međugorju. Zamolio sam ga da mi omogući susret sa Zovkom da on sa svojim fratrima razgovara s ljudima. Srdačno me dočekao u Međugorju. Malo se nećkao, ali drugog dana referenduma najveći broj ljudi u zapadnoj Hercegovini glasao je za nezavisnost. Zovko je bio veliki autoritet. Njemu i ostalim fratrima treba odati veliko priznanje.

Je li bilo incidenata ili napada na biračkim mjestima?

– Jeste. Policija je morala intervenirati da zaštiti ljude. Naročito nam je bilo problematično tamo gdje su glasali građani srpske nacionalnosti. Oni su krijući se dolazili i glasali, a mi smo ih štitili. Policija je dobro obavila posao. Kada sam se vratio iz Hercegovine i rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću kazao da je Hercegovina glasala, ostao je zatečen. Nije mogao vjerovati. Nekoliko me puta pitao da li je to tačno. Kazao sam da smo više od 60 posto glasova dobili u Hercegovini.

Najzaslužniji su zaboravljeni

– Oni koji rade na protokolu za svečanosti obilježevanja Dana nezavisnosti uz fratra Zovku trebaju se sjetiti i Meddžide Kreso, Šabana Maksumića, Rahmije Hodžića, Omera Jandrića, Nidžare Beganović – kaže Hebib.       

Ko je fra Jozo Zovko

Fra Jozo Zovko rođen je 19. marta 1941. u Uzarićima, župa Široki Brijeg. Teologiju je počeo studirati u Sarajevu, a zatim u Ljubljani. U Austriji je završio postdiplomski studij religijske pedagogije. Vratio se u BiH, a 1980. je postao župnik u Međugorju.Nakon ukazanja u Međugorju bio je progonjen od komunističkih vlasti i osuđen na zatvorsku kaznu koju je odležao u zatvoru u Foči. Uoči rata bio je gvardijan samostana u Širokom Brijegu. U vrijeme agresije na Hrvatsku i BiH 1991. i 1992. pohodio je svjetske centre moći s pozivom da zaustave rat.

Podaci o referendumu

• 29. februara i 1. marta održan referendum o nezavisnosti BiH
• 64 posto biračkog tijela izašlo na glasanje, od čega je skoro 98 posto glasalo za nezavisnost
• Više od dva miliona bh. građana dalo pozitivan odgovor na referendumsko pitanje
• Skupština SRBiH usvojila Deklaraciju o nezavisnosti (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku