hamburger-icon

Kliker.info

Autorizacija rata : Turski Parlament odobrio vojni napad na Siriju – “kada bude zatrebalo”

Autorizacija rata : Turski Parlament odobrio vojni napad na Siriju – “kada bude zatrebalo”

04 Oktobra
15:44 2012

Nakon današnje izvanredne sjednice, zbog jučerašnjeg raketnog napada iz pravca Sirije u kojem je stradalo petero civila u turskom pograničnom gradu, turski Parlament  odobrio je zhtjev za pokretanje prekogranične vojne operacije u Siriji "za kada bude potrebno". U isto vrijeme turska vojska već napada Siriju, od sinoć je nekoliko puta artiljerijom bombardiran prostor sirijske provincije Idlib, prema nekim informacijama ubijeno je nekoliko sirijskih vojnika.Rasprava je održana iza zatvorenih vrata. Erdoganov ured je istaknuo kako je sirijska vojska pokrenula akt agresije protiv Turske. Prema današnjoj odluci turskog Parlamenta, koja je donijeta na temelju Članka 92 turskog Ustava, Turska si sada daje za pravo pokrenuti vojnu akciju u "stranim zemljama" u slučaju da zaključe da je to nužno u obrani državne sigurnosti.To znači da Turska ne pokreće danas rat sa Sirijom, ali takva opcija vrlo je izvjesna ukoliko će se ponovno dogoditi neki sličan "incident". Zahtjev je usvojen od strane 320 turskih zastupnika, dok su 129 bili protiv. Odluka je donijeta na temelju dokumenta koji je na snazi već 3 desetljeća, a odnosi se na borbu protiv PKK pobunjeničkih elemenata.

Analiza
Što ova odluka zapravo konkretno znači? Znači da je danas Turska spremna na invaziju i da bi se rat mogao razbuktati čim dođe do novog pograničnog incidenta. Uzevši u obzir kako UN i zapadne sile ni ne pomišljaju čekati na sirijsku istragu glede jučerašnjeg incidenta, to znači da pobunjenici, hipotetički – ako žele – mogu samo ispaliti nekoliko raketa prema Turskoj i rat može otpočeti. Drugim riječima, ako se desi još jedan ovakav incident, vjerojatno više neće biti izvanrednih NATO sastanaka, kontaktiranja UN Vijeća Sigurnosti i sl. – jer Turska je danas krenula u neku vrstu "predrata" sa Sirijom.Važan potez je i sada na Siriji, moraju se što brže očitati o jučerašnjem incidentu i iznijeti svoju stranu priče, bez obzira da li će Zapad tu verziju prihvatiti ili ne. Nije isključeno da su rakete zaista ispaljene od strane sirijske vojske, ukoliko je to slučaj morati će objasniti kako to nije bio namjeran čin.

Činjenica je kako se na prostoru turskog grada Akcakale, odmah preko granice, vijore pobunjeničke zastave, što bi moglo sugerirati kako i iz tog pravca Turska u Siriju šalje naoružane militante. Podsjetimo, prema pisanju AP-a, pobunjenici su još 19. rujna zauzeli granični prijelaz ispred grada Akcakale i postavili tamo svoju zastavu.Da Turska šalje naoružane militante u Siriju više nije tajna – Sirija to zna, Turska to zna, Rusija to zna i do sada cijeli svijet to zna – ali, Sirija također zna da nije u stanju voditi rat protiv NATO saveza i stoga su stjerani u jednu izuzetno nezavidnu situaciju u kojoj doslovno moraju tolerirati svakodnevno kršenje vlastitog teritorijalnog suvereniteta od strane Turske koja pomaže pobunjenicima, no, ne smiju si dopustiti incident kao što je bio onaj jučerašnji. Naglasimo pritom kako još uvijek nije potvrđeno tko stoji iza jučerašnjeg napada na turski grad Akcakale, no, brza isprika iz Damaska mogla bi sugerirati kako su rakete zaista bile ispaljene od strane sirijske vojske.Ako promotrimo satelitske snimke, grad Akcakale nalazi se doslovno na samoj granici, sam granični prijelaz je u sklopu grada. Ukoliko je sirijska vojska ciljala pobunjeničke položaje na graničnom prijelazu, postoji velika opasnost da te rakete završe na prostorima gdje već počinju civilne nastambe. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku