hamburger-icon

Kliker.info

Atomski zmajevi : Mladi fizičari iz BiH Iz Indije se vratili sa srebrom i bronzom

Atomski zmajevi : Mladi fizičari iz BiH Iz Indije se vratili sa srebrom i bronzom

12 Jula
22:09 2015

fizicariNa 46. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike (IPhO 2015) za učenike srednjih škola koja se ove godine održava u Indiji u periodu 5. do 12. jula, mladi fizičari iz Bosne i Hercegovine ostvarili su do sada najveći uspjeh otkad naša zemlja učestvuje na ovom takmičenju, piše bh. novinska agencija Patria.

U konkurenciji 84 zemlje i preko 380 učenika iz čitavog svijeta, naš tim je osvojio jednu srebrenu i jednu bronzanu medalju te dvije Pohvale (Počasne medalje).

Srebrenu medalju osvojio Bahrudin Trbalić (Međunarodna srednja škola, Tuzla) dok jebronzanu osvojio Nermedin Džeković (Međunarodna srednja škola, Sarajevo). Ovo je ukupno treća srebrena i peta bronzana medalja za našu državu na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.

Naida Dedić (Gimnazija “Visoko”, Visoko) i Ajdin Palavrić (Prva gimnazija, Zenica) dobitnici su Počasne medalje.

Odlazak našeg tima na Međunarodnu olimpijadu iz fizike podržali su Ministarstvo  za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te HIFA Oil Tešanj, AN Projekt Doboj Jug, Velfarm Gračanica, Ekoservis Tešanj, Master Fashion Travnik, Ganjgoline Doboj Jug, MBA Usora,  Kamenorezac Doboj Jug i HIFA Petrol Sarajevo.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona odbilo je da finansira odlazak mladih fizičara.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku