hamburger-icon

Kliker.info

Associated Press : CIA spriječila napad na američki avion

Associated Press : CIA spriječila napad na američki avion

08 Maja
04:19 2012

Centralna obavještajna agencija (CIA) osujetila je pokušaj podružnice Al-Kaide u Jemenu da uništi američki avion, koristeći sofisticiranu bombu, javlja agencija Associated Press.Ovo se desilo prije desetak dana, ali je AP u dogovoru sa američkim obavještajnim službama pristala da tu vijest ne objavljuje u interesu istrage do ponedjeljka.

Bomba u donjem rublju             Riječ je o nešto boljoj varijanti bombe koja se može sakriti u donje rublje, slična onoj koja nije eksplodirala u avionu iznad Detroita na Božić 2009. godine.Nova bomba je napravljena tako da se može sakriti u donje rublje putnika, a ovog je puta Al-Kaida razvila bolji detonator, izjavili su američki dužnosnici.FBI trenutno pregleda tu bombu jer se žele uvjeriti može li ona proći kroz kontrolni sustav u zračnim lukama. FBI tvrdi da bomba nije imala metalne komponente, što znači da se vjerojatno mogla unijeti kroz detektor za otkrivanje metala po aerodromima.Moguće je da bombaš-samoubojica, koji se nalazi u Jemenu, još nije odabrao cilj ili je kupio avionsku kartu kada je CIA otkrila bombu. Još uvijek nije jasno što se dogodii s navodnim napadačem.

Ubistvo dan ranije                        Međutim, zanimljiva je informacija da je u Jemenu u nedjelju ubijen jedan od lidera Al-Kaide.Fahd al-Quso (37), jedno od najtraženijih lica sa liste američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), ubijen je u nedjeljnom napadu iz zraka bespilotne letjelice koja ga je usmrtila kada je izašao iz automobila na jugu Jemena. Al-Quso se nalazio na FBI-evom popisu najtraženijih osoba, a nagrada za informacije koje bi vodile do njega, iznosila je pet milijuna dolara.On je u Sjedinjenim Državama bio optužen za bombaški napad na razarač USS Cole iz 2000-te godine, kada je poginulo 17, a ranjeno 39 američkih vojnika.Vjerovalo se, također, da je al-Quso zamijenio Anwara al-Awlakija koji je bio na čelu vanjskih operacija u jemenskom ogranku al-Qaide, a kojeg su Amerikanci ubili u zračnom napadu prošle godine.AP je još prošlog tjedna saznao da je spomenuti napad osujećen, ali ta se novinska agencija složila sa zahtijevima iz Bijele kuće i CIA-e da odmah ne objavljuju tu informaciju zbog osjetljive obavještajne operacije koja se upravo odvijala.

Sličnost sa bombom iz 2009.    Kada su predstavnici američke vlade rekli da više nema tih razloga Associated Press je odlučio objaviti vijest o zavjeri i pored traženja iz Bijele kuće da sačekaju do utorka kada je trebalo izaći službeno priopćenje.Američki dužnosnici, koji su bili upoznati s tom operacijom, insistirali su na anonimnosti kada su razgovarali o cijelom slučaju kojeg američka vlada nije službeno priznala.Nije jasno tko je napravio bombu, ali zbog njene sofisticirane izrade i sličnosti s bombom iz 2009.godine posumnjalo se iza svega stoji Ibrahim Hassan al-Asiri koji je izradio prvu bombu sakrivenu u donjem rublju te dvije druge koje je al-Kaida ugradila u štampač i tako ih poslala u jednom teretnom zrakoplovu 2010.godine.Za izradu te dvije bombe korišten je snažni industrijski eksploziv.Najnovije otkrivanje plana o planiranom napadu još je jedna pobjeda za američke obavještajce, ali je i podsjećanje na ambicije koje imaju pripadnici Al-Kaide, unatoč smrti bin Ladena i nekoliko drugih vođa te organizacije.Zbog nestabilnosti unutar Jemena naoružane grupe su u toj zemlji ojačale, a kontroliraju i veće područje nego ranije. Na toj su teritoriji napravili lokacije za obuku, a u nekim područjima su se ponašali kao lokalne vlade.

"Nema pokazatelja o prijetnji"

Operacija se odvijala čak i u vrijeme kada su Bijela kuća i Ministarstvo domovinske sigurnosti uvjeravali Amerikance da im nije poznato da Al-Kaida priprema bilo kakvu zavjeru protiv Sjedinjenih Država u vrijeme oko godišnjice smrti Osame bin Ladena.“Nemamo kredibilnih informacija da terorističke organizacije, uključujući i Al-Kaidu, pripremaju napade na Sjedinjene Države koji bi se poklopili sgodišnjicom bin-Ladenove smrti” – kazao je 26. aprila glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.Iz Ministarstva domovinske sigurnosti 1. maja je poručeno: "Nemamo pokazatelja o nekim specifičnim, kredibilnim prijetnjama protiv Sjedinjenih Država na godišnjicu ubojstva Osame bin-Ladena."Riječ je o bombi sofisticiranog dizajna koja je trebala biti aktivirana na godišnjicu ubojstva Osame bin Ladena, javlja dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku