hamburger-icon

Kliker.info

AS : Bh. pasoša se odreklo više od 45.000 ljudi

AS : Bh. pasoša se odreklo više od 45.000 ljudi

26 Februara
05:52 2009

Bosna i Hercegovina je zbog neriješenog pitanja dvojnog državljanstva, od završetka rata pa  do danas, ostala bez 45.609 svojih građana. Oni su se zbog prihvatanja nekog drugog državljanstva odlučili odreći svog prvog. Kako su nam kazali u Ministarstvu civilnih poslova BiH, najviše osoba se odreklo bh. pasoša zbog sticanja državljanstva Njemačke, Austrije, Danske, Luksemburga, Holandije, Slovenije.- Zakonski rok za odricanje od državljanstva BiH je dva mjeseca, te se u tom periodu svi zahtjevi uspješno riješe – kažu u Ministarstvu te dodaju da trenutno nema neriješenih zahtjeva. 
Postupak u toku

Naša zemlja je Ugovor o dvojnom državljanstsvu do sada zaključila samo sa Srbijom i Švedskom, dok je sa Hrvatskom i Crnom Gorom postupak zaključivanja još uvijek u toku.Belmir Zec, potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSD), ističe da je žalosno to što se ljudi odriču bh. državljanstva, ali i dodaje da su na to primorani zbog posla i situacije u kojoj se nalaze.- Oko 1.400.000 bh. građana živi u inostranstvu i mnogi su odlučili da svoj život grade izvan BiH jer s bh. pasošem samo više problema sebi stvaraju. BiH ima rok do 2013. godine za potpisivanje Ugovora o dvojnom državljanstvu. Većina zemalja ne želi potpisati taj ugovor. Na taj način bi naša zemlja mogla izgubiti skoro trećinu svoje populacije – kaže Zec. 

Administrativni troškovi

Pored svih dokumenata potrebnih za odricanje od državljanstva BiH, podnosilac takvog zahtjeva koji stiče državljanstvo jedne od država bivše SFRJ mora, na ime troškova administrativne takse, uplatiti 200 maraka. Oni koji stiču državljanstvo drugih država za ovu namjenu moraju priložiti uplatnicu od 800 maraka.U postupku odricanja od državljanstva BiH za maloljetnike, pored izjave o odricanju, potrebna je i izjava o saglasnosti oba roditelja. Ako su djeca starija od 14 godina, potrebna je i njihova izjava o saglasnosti za odricanjem od državljanstva BiH.  (Kliker.info-AS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku