hamburger-icon

Kliker.info

Arizona pod lupom : Američki Vrhovni sud djelimično potvrdio kontroverzni zakon o emigrantima

Arizona pod lupom : Američki Vrhovni sud djelimično potvrdio kontroverzni zakon o emigrantima

26 Juna
03:01 2012

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je djelimično potvrdio kontroverzni Zakon o ilegalnim imigrantima koji je ranije izglasan u Arizoni, a dozvoljava vlastima te savezne države da i pri rutinskim kontrolama saobraćaja provjeravaju dokumente o legalnom boravku u SAD-u. Sud je uvažio zakonitost osnova samog akta, ali je odbacio tri prateća dijela, čime je djelimično potvrđen zahtjev administracije predsjednika Baracka Obame, koja je tražila da se o imigracionim pravima izjašnjavaju federalne vlasti, a ne vlasti pojedinih saveznih država. Najvažniji dio zakona, koji omogućava policajcima da pri bilo kojoj rutinskoj kontroli mogu od građana  zatražiti papire koji dokazuju njihov legalan boravak u SAD, usvojen je jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda, sa osam glasova za.

Odbačena su tri prateća dijela zakona, koja su zahtijevala da imigranti uvek sa sobom nose neophodnu dokumentaciju koja potvrđuje njihov legalni status, te mogućnost da policija uhapsi određenu osobu bez naloga, već samo zbog sumnje da je počinila krivična djela koja bi mogla izazvati deportaciju.“Arizona možda ima razumljive probleme sa ilegalnim imigracijom, ali država ne može donositi  zakone koji se protive federalnim zakonima”, navodi se u obrazloženju Suda. Obama je u saopćenju rekao da je zadovoljan što su oboreni osnovni dijelovi zakona, dodavši da je jasno kako sada Kongres mora izvršiti  sveobuhvatnu reformu imigracione politike.Dijelovi koje predlažu savezne države nisu rješenje za sadašnji sistem imigracione politike koji se raspada, navodi se u  saopćenju.Obama je istakao i da se u vezi sa dijelovima zakona koji su prihvaćeni mora obezbijediti da policija u Arizoni ne sprovodi taj zakon na način koji bi ugrozio građanska prava, što je i sud svojom odlukom zatražio.

Milioni ilegalnih imigranata                Protivnici zakona smatraju da on služi rasnom profiliranju ljudi i da će biti usmjeren prvenstveno prema građanima latinoameričkog porijekla.  U Sjedinjenim Američkim Državama boravi najmanje 11,5 miliona ilegalnih imigranata, od čega više od polovine Meksikanaca, koji u SAD najčešće ulaze preko granice sa Arizonom. Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney ocijenio je da odluka Vrhovnog suda pokazuje da je SAD-u potreban predsjednik koji će rješavati problem imigracije i raditi zajedno sa republikancima i demokratima na pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja za ovo pitanje. Arizona je prije dvije godina bila prva savezna država koja je usvojila ovakav zakon, da bi je kasnije u tome pratilo još šest država.Procjenjuje se da se u Arizoni sada nalazi oko 360.000 ilegalnih imigranata. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku