hamburger-icon

Kliker.info

Apel predsjednice BHAAAS-a, dr. Mahire Tanović : U ovim presudnim momentima ključno je da svi skupa budemo disciplinovani i odgovorni

Apel predsjednice BHAAAS-a, dr. Mahire Tanović : U ovim presudnim momentima ključno je da svi skupa budemo disciplinovani i odgovorni

07 Aprila
14:58 2020

Nadam se, želim i osjećam da se kataklizmatična predviđanja o katastrofi  i razornim učincima epidemije korona virusa u New Yorku neče ostvariti i da ćemo iz ove nevolje izaći sa manje žrtava , ističe u kratkom telefonskom razgovoru za kliker info dr. Mahira Tanović, Mostarka koja već dugi niz godina živi i radi u najvećem gradu Sjedinjenih Američkih Država.

-Prije svega kao ljekar ,a onda kao  Predsjednica BHAAAS-a želim apelirati na ljude na njihovu svjest i savjest da budu disciplinovani i odgovorni te da se pridržavaju svih pravila socijalnog distanciranja i korištenja lične zaštitne opreme, kako bi zaštitili i sebe i druge u svojoj okolini.

Što se tice situacije u NY, ona je izmedju ostalog problematična i zbog toga sto su ljudi do prije 4-5 dana igrali košarku po parkovima ,išli po kafu u Starbucks i slično.

Veliki problem je također i nekompetetnost na federalnom nivou zbog ukidanja fondova za ovakve situacije,a što se prenijelo u minimalne ili gotovo nikakve zalihe u zaštitnoj opremi u bolnicama-, poručuje dr. Tanović, aktuelna predsjednica Bosanskohercegovačko američke akademije umjetnosti i znanosti, neprofitne i  multietničke  organizacije  koja okuplja stručnjake svjetskog glasa iz SAD i BiH, mahom ljekare.

Ekspertni timovi sastavljeni od iskusnih stručnjaka za intenzivnu medicinu  znanosti  aktivno su uključeni u borbu protiv COVID-19 pandemije, navodi se na zvaničnoj stranici  BhAAAS-a.

Tako su članovi akademije u sklopu svojih aktivnosti počeli realizaciju telekonsultacije sa bolnicama u BiH i ex YU kako bi svojim savjetima pomogli lokalnim ljekarima i medicinskom osoblju koji liječe oboljele od COVID 19.

Ovaj program, koji se odvija pod pokroviteljstvom ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz Sarajeva i Mayo Clinic METRIC group, ima za cilj razmjenu znanja i iskustva iz područja intenzivne medicine kako bi se zaštitili kritično oboljeli, medicinske sestre, tehničari i ljekari u teškim okolnostima COVID-19 pandemije.

Inače, svaka bolnica u Sjedinjenim Državama uskoro bi mogla liječiti slučajeve koronavirusa, stoji u novom izvještaju vladine Agencije za zdravstvo i ljudske usluge, javlja Glas Amerike.

Isti izvor navodi da trenutno tri od četiri bolnice liječe potvrđene ili sumnjive slučajeve i suočavaju se sa problemima poput nedostatka opreme, nedovoljne zaštitne opreme za liječnike i medicinskih sestara i bolničkih radnika.

„Zdravstveni radnici osjećaju se kao da su trenutno u ratu“, rekao je istražiteljima administrator bolnice u New Yorku.

“Viđaju ljude u 30-ima, 40-ima, 50-ima kako umiru … ovo zahtijeva veliki emocionalni danak.”

(Kliker.info)

 

 

 

 

 

Podijeli

2 0 komentara

  1. Mak EU
    Mak EU 08 Aprila, 07:56

    Kljucno je da svi pomognete da se rijesi obicna ljudska gramzivost, laz mucka prevara na kojima je ISKLJUCIVO ZASNOVANA NAJMILIJA domovona. Prvo to pa sve ostalo. Inace suplja.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku