hamburger-icon

Kliker.info

ANU BiH :Pozivamo sve u zajedničku borbu protiv destrukcije institucija BiH

ANU BiH :Pozivamo sve u zajedničku borbu protiv destrukcije institucija BiH

19 Oktobra
21:39 2021
Izvršni odbor Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine smatra da u vremenu destabilizacije države BiH i ugrožavanja mira u njoj, posebnu odgovornost imaju visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH.

U saopćenju, koje je povodom ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini ANUBiH izdao, podsjeća se da tokom druge decenije XXI stoljeća na društvenoj i političkoj sceni BiH sve više jačaju političke snage koje negiraju opstojnost države BiH.

– Nosilac destrukcije i negacije države Bosne i Hercegovine i njenih institucija postao je Milorad Dodik, lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata – ističu u ANUBiH-u.

Svojom totalitarnom vladavinom, dodaje se, u Republici Srpskoj i blokadom rada Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, Milorad Dodik je ukinuo djelovanje demokratskih institucija u Republici Srpskoj i hoće to isto provesti i na nivou države BiH.

Najava ukidanja zakona države BiH, pojašnjavaju iz ANUBiH-a, koje je u proteklim decenijama proglasio visoki predstavnik međunarodne zajednice a potvrdila PSBiH, posebno zakona o Oružanim snagama, Upravi za indirektno oporezivanje, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Obavještajnoj službi predstavlja opasnost za mir i stabilnost u BiH.

– I ne samo to, već jednostrano i izvan PS BiH ukidanje nadležnosti institucija države Bosne i Hercegovine znači kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavno-političkog poretka u državi – naglašava se u saopćenju.

Umjesto ubrzanja integracije države Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez, umjesto borbe za socijalni i ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih nameće se politički projekt negacije i destrukcije države. U društvu se odvija sve veće iseljavanje građana u države EU.

Nužno je imati u vidu, smatraju u ANUBiH, da je razvoj države Bosne i Hercegovine na strateškom pravcu integracije u euroatlantske institucije u XXI stoljeću uslov mira, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regiji Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini.

– U osjećaju odgovornosti za mir i stabilnost građana Bosne i Hercegovine, za mir u regiji i Evropi, pozivamo sve demokratske snage u BiH, uključujući i organe pravosuđa i sve dijelove pravosudne vertikale vlasti, da se ujedine u borbi protiv destrukcije institucija BiH i rušenja ustavnog poretka države BiH – ističu iz ANUBiH-a.

Oni, dodaje se, imaju odgovornost i ovlaštenje da u cilju očuvanja mira i integriteta države Bosne i Hercegovine iz javnog života uklone sve nosioce državnih funkcija koji ugrožavaju mir i ruše državu BiH.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku