hamburger-icon

Kliker.info

Ante Gotovina : Nisam savršen, no ne mogu odgovarati za ono što su činili drugi

Ante Gotovina : Nisam savršen, no ne mogu odgovarati za ono što su činili drugi

14 Maja
21:19 2012

Na kraju današnje žalbene rasprave u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđeni dvojac i sam se obratio sucima Haškog tribunala. U svojim završnim riječima kazali su kako su svoj zadatak kao zapovjednici radili odgovorno te kako se ne osjećaju krivima.Gotovina se u završnoj riječi sudskom vijeću obratio na francuskom jeziku, rekavši da je kao časnik ponosan kako je vođena Oluja, i to ne samo zbog činjenice da je hrvatska strana pobijedila, nego i što su civilne žrtve svedene na minimum.'Kao čovjeku, jako mi je žao za svaki izgubljeni ljudski život i uništenu imovinu. Ne mogu, međutim, snositi odgovornost za to što su drugi učinili ili propustili učiniti dok sam ja već bio dalje u Bosni. Do danas sam uvjeren da sam svoju dužnost ispunio najbolje kako sam znao i umio. Gledajući unatrag, stvari jesu mogle biti drugačije, ali dok sam zapovijedao nisam imao luksuz retrospektive. U operaciji Oluja bili smo u borbi za život i smrt protiv neprijatelja kako bismo oslobodili svoju zemlju, ali i sačuvali živote civila i vojnika. Napravio sam neke greške, kao što je odbijanje predaje sudu i, vjerujete mi, ja sam prvi koji zbog toga žali. No čak i ako možete pronaći greške u mom razlučivanju, nećete ustanoviti da sam ikad želio ili pristao na to da bilo koji vojnik ili civil treba biti ubijen zato što je Srbin ili pripadnik neke druge nacionalne skupine.

Ne tražim ništa više od onoga što su moji branitelji zatražili u moje ime. Pošten sam časnik koji je pokušao dati najbolje od sebe u teškim okolnostima i ne tražim ništa više nego da moji postupci budu sagledani u tom kontekstu’, kazao je Gotovina pred sudom.Sudskom vijeću na hrvatskom jeziku obratio se i Mladen Markač, naglasivši kako je uvjeren u pravednost suda.
‘Tijekom dosadašnjeg postupka bio sam iznenađen navodima o Oluji koji nisu utemeljeni na istinitim činjenicama te pogrešno interpretiraju ono što se događalo na terenu. Nisam nikakav član udruženog zaločinačkog poduhvata niti sam zločinac. O poduhvatu sam prvi put čuo na ovom suđenju. Ni predstavnici međunarodne zajednice niti bilo tko drugi nije mi ranije ukazao na postojanje poduhvata. Ni tijekom, ni prije, ni nakon Oluje od domaćih institucija i međunarodne zajednice nije mi bilo ukazano na nezakonito postupanje specijalne policije MUP-a, na čiju profesionalnost sam posebno ponosan.Nisam planirao, počinio niti prikrivao zločin jer to nije u skladu s mojim svjetonazorom. Ja sam časnik koji je dogovorno izvršavao zadaće koje mi je nalagao moj zapovjednik. Moj posao je bio borba protiv terorizma, obrana i oslobađanje teritorija. Kao humanist suosjećam sa svima koji su pretrpjeli gubitke. Nisam kriv i nadam se da će sud donijeti pravednu presudu’, zaključio je Markač.Podsjetimo, današnja žalbena rasprava održala se nešto više od godinu dana od izricanja nepravomoćne presude kojom su generali Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje.Žalbena rasprava završena je obraćanjem sudu generala Gotovine i Markača, a pravomoćna presuda očekuje se krajem godine.(Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku