hamburger-icon

Kliker.info

Andrej Nikolaidis : Napadaju me oni koji su izvršili genocid u BiH(Video)

Andrej Nikolaidis : Napadaju me oni koji su izvršili genocid u BiH(Video)

17 Januara
07:32 2012

Tekst crnogorskog pisca i publiciste Andreja Nikolaidisa , objavljen  na portalu Analitika , u kojem govori o obilježavanju 20 godina postojanja Republike Srpske privukao je veliku pažnju u regionu.Reagovala je čak i državna tužiteljica u Podgorici Ljiljana Klikovac, koja je saopćila da će Nikolaidis biti predmet interesovanja nadležnog tužilaštva.Odgovarajući na ove optužbe  Nikolaidis je  u emisiji  ”U centar” Televizije Crne Gore  kazao da se izvlačenjem iz konteksta jednog pasusa, ignorisanjem suštine teksta može isposlovati javna osuda bilo kojeg čovjeka.

– Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrijebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS. Da je Bole, recimo, nezadovoljni radnik, koji je shvatio da su nacionalni i vjerski antagonizmi samo maska pod kojom elita skriva temeljni antagonizam svakog društva, onaj klasni. Da je Bole, recimo, rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali – ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to, još, i poetska pravda, napisao je Nikolaidis u autorskom tekstu.

– To je nešto što se u ovom slučaju desilo i meni. Tekst govori o činjenici da je Republika Srpska stvorena na genocidu, što je potvrđeno presudom Haškog tribunala. Smatram da je to etički neprihvatljivo i to sam vrlo jasno izrazio u svom tekstu. Takođe, tekst govori o jednoj paradoksalnoj situaciji – da sa jedne strane imamo da se legitimiše državnost Republike Srpske nastale na genocidu, a da se se iz istih centara delegitimiše crnogorska nezavisnost zato što je to navodno kriminalni projekat. Ta dva procesa teku paralelno i ono što se dešava sa pritiskom na Crnu Goru i pritiskom na Bosnu i Hercegovinu – jeste povezano i dirigovano iz istog centra, rekao je Nikolaidis, dodajući da je u tekstu iznio da bi bila pravda i civilizacijski iskorak ukoliko bi međunarodna zajednica ukinula Republiku Srpsku i garantovala cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.Rođeni Sarajlija Nikolaidis je  potom putem "Skypa" govorio i  za FTV. Pogledajte. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku