hamburger-icon

Kliker.info

Analiza CNN-a : Hiljadama kilometara od Ukrajine, zakuvava se rat koji bi mogao da bude groblje supersila (VIDEO)6

Analiza CNN-a : Hiljadama kilometara od Ukrajine, zakuvava se rat koji bi mogao da bude groblje supersila (VIDEO)6

10 Januara
06:30 2023

Kineska invazija na Tajvan 2026. godine dovela bi do hiljada žrtava među kineskim, američkim, tajvanskim i japanskim snagama, i malo je vjerovatno da će rezultirati pobjedom Pekinga, smatra istaknuti nezavisni istraživački centar Vašingtona, koji je sproveo “ratnu igru”, simulacije mogućeg sukoba koji zaokuplja vojne i političke lidere u Aziji i Vašingtonu.

Na kraju sukoba, najmanje dva američka nosača aviona ležala bi na dnu Pacifika, a kineska moderna mornarica, koja je najveća na svijetu, bila bi u „ruševinama“.

Ove tvrdnje su među zaključcima koji je Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) donio nakon što je pokrenuo, kako tvrdi, jednu od najobimnijih simulacija ratnih igara ikada sprovedenih o mogućem sukobu oko Tajvana, ostrva pod demokratskom vladavinom od 24 miliona stanovnika. Komunistička partija Kine tvrdi da je ostrvo dio njene suverene teritorije, iako ga nikada nije kontrolisala.

Kineski lider Xi Jinping odbio je da isključi upotrebu vojne sile kako bi se ostrvo stavilo pod kontrolu Pekinga.

CNN je pregledao prethodni primjerak izvještaja – pod nazivom „Prva bitka sljedećeg rata“ – o dvadesetak ratnih scenarija koje vodi CSIS, u kojem se kaže da je projekat neophodan jer su prethodne vladine i privatne simulacije rata bile preuske ili previše neprozirne da se javnosti i kreatorima politike pruži pravi pogled na to kako bi se sukobi preko Tajvanskog moreuza mogli odigrati.

„Ne postoji neklasifikovana ratna igra koja se bavi sukobom između SAD-a i Kine“, rekao je Mark Cancian, jedan od tri vođe projekta i viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije. „Od igara koje nisu klasifikovane, obično se rade samo jednom ili dvaput“.

CSIS je pokrenuo ovu ratnu igru 24 puta da bi odgovorio na dva osnovna pitanja: da li bi invazija uspjela i po koju cijenu?

Vjerovatni odgovori na ta dva pitanja su negativni, a cijena moguće invazije je velika, navodi se u izvještaju CSIS-a.

„SAD i Japan izgubili bi na desetine brodova, stotine aviona i hiljade pripadnika vojske. Takvi gubici bi oštetili globalnu poziciju SAD-a tokom mnogo narednih godina“, navodi se u izvještaju. U većini scenarija, američka mornarica je izgubila dva nosača aviona. Otprilike 3.200 američkih vojnika bilo bi ubijeno u borbama tokom tri sedmice, što je skoro polovina onoga što su SAD izgubile u dvije decenije borbi u Iraku i Afganistanu.

(Nova)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku