hamburger-icon

Kliker.info

Amerika podržava širenje saveza: Bosna i Hercegovina ulazi u NATO 2014?

Amerika podržava širenje saveza: Bosna i Hercegovina ulazi u NATO 2014?

15 Marta
06:34 2012

Dogovor o raspodjeli vojne i ostale državne imovine, kako procjenjuju eksperti u oblasti sigurnosti, mogao bi dodatno ubrzati priključenje BiH Sjevernoatlantskom savezu (NATO). Cijeni se da bi, prema najboljem scenariju, naša država već 2014. godine mogla postati 29. članica ovog najjačeg vojno-političkog saveza u svijetu! Američki senator Dik Lugar (Dick) ovih dana je predstavio prijedlog zakona o proširenju NATO-a, opisujući ga kao "ključni element jačanja stabilnosti, zatim pokretanja političkih reformi među novim demokratijama srednje i istočne Evrope i Balkana".

Američka pomoć

U ovom zakonskom rješenju, naime, prvi put se BiH, zajedno sa Crnom Gorom, Gruzijom i Makedonijom, označava aspirantom na ulazak u NATO. Također, naša država kvalificira se kao ona koja ispunjava uvjete za primanje američke pomoći za priključenje NATO-u. Lugar je pozvao američkog predsjednika Baraka Obamu (Barack) da osigura jasan plan za pristup BiH i spomenutih država ovom savezu u maju na samitu u Čikagu.

Generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) BiH Denis Hadžović kaže za "Dnevni avaz" da je realno očekivati da implementacija Godišnjeg nacionalnog plana (MAP) za članstvo počne u septembru, dok bi na samitu NATO-a u Čikagu našoj državi, prema svemu sudeći, trebala biti ukinuta uvjetovanost za članstvo.- Taj Godišnji nacionalni plan tretira širu tematiku od same odbrane. Zapravo, samo jedna od pet kategorija tog plana tretira odbranu. To će, svakako, zahtijevati određene reforme, kako bi bile ispunjene obaveze. Smatram da bi se za BiH, ako ispuni dva takva godišnja nacionalna plana, mogle stvoriti pretpostavke da podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo – kazao je Hadžović.Američki analitičar Kurt Basiner (Bassuener) u izjavi za naš list nagovještava da bi se aktiviranje MAP-a moglo desiti i prije jeseni.

Unutrašnja stabilnost

– Ako dogovor šest predsjednika o vojnoj i državnoj imovini podrazumijeva ono što NATO traži, mislim da se odmrzavanje MAP-a može desiti već u Čikagu. Moram priznati da jeste ambiciozno govoriti o tome da BiH već 2014. godine postane članica, iako bih to prvi podržao. Ali, priključenje NATO-u podrazumijeva dostizanje određenih standarda – naglasio je Basiner.On je napomenuo da u BiH mora biti osigurana unutrašnja stabilnost kako bi uslijedilo priključenje NATO-u. Smatra da je zbog svega toga važno da trupe EUFOR-a još jedno vrijeme ostanu u našoj zemlji.

Basiner: Dodik se natječe sa Srbijom

Komentirajući najave predsjednika RS Milorada Dodika o provođenju referenduma o NATO-u, Basiner je kazao da se "on svjesno natječe sa Srbijom u vezi s ovim pitanjem".- Ako i bude potrebno, taj referendum mora biti organiziran na nivou BiH. No, to bi, politički gledano, bio problem. To bi bila nepopularna opcija – rekao je Basiner. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku