hamburger-icon

Kliker.info

Američki zvaničnik “demantovao” srbijanske medije : “Američki plan za Kosovo” je spekulacija i “kreativno novinarstvo”

Američki zvaničnik “demantovao” srbijanske medije : “Američki plan za Kosovo” je spekulacija i “kreativno novinarstvo”

12 Marta
13:51 2018

“Američki plan za Kosovo” je spekulacija i “kreativno novinarstvo”, izjavio je u Prištini pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel (Wes Mitchell) nakon sastanka sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem. On je svoje prvo putovanje na Balkanu  u toj funkciji započeo posjetom Kosovu.

Srbijanski mediji su uoči njegovog dolaska prenijeli da će Mičel tokom posjete Srbiji predsjedniku Aleksandru Vučiću predstaviti plan koji predviđa šira ovlašćenja za Zajednicu opština sa srpskom većinom, a da će Kosovo zauzvrat dobiti mjesto u Ujedinjenim nacijama.

“Nisam došao ovde da objelodanim bilo kakav specifičan plan već sam došao da se angažujem sa Kosovom i Srbijom za njihovu zajedničku budućnost, kako bi razgovarali o dijalogu i o njihovom zajedničkom evropskom putu kao države Zapadnog Balkana i pozdravljam takve diskusije”, izjavio je on na konferenciji za novinare.

Na sastanku predsjednika Kosova i američkog zvaničnika, pored dijaloga Kosova i Srbije, bilo je riječi o transformaciji Bezbjednosnih snaga u oružane, o demarkaciji Kosova sa Crnom Gorom, borbi protiv terorizma, te i o investicijama.

Mičel je takođe govorio i o porastu ruskog uticaja na Balkanu.

Odgovarajući na pitanje da li SAD vide porast ruskog uticaja, posebno na sjever Kosova, Mičel je odgovorio: “Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem dijelu Balkana, podrivajući demokratskih institucija. Bili smo jasni u našim razgovorima sa Rusima da to nije ni u njihovom interesu ali ni u interesu naroda ovog regiona”.

Istakao je i da Sjedinjene Države podržavaju transformaciju Bezbjednosnih snaga u oružane i da će nastaviti da pružaju tu podršku na svim nivoima.

“Naši prijatelji u Beogradu su upoznati sa pozicijom SAD a to ću da ponovim i tokom posjete Beogradu”, kazao je. Pojasnio je da se ta transformacija treba desti putem ustavnih promjena.

“Niko nema pravo na veto što se bezbjednosti Kosova tiče”, riječi su pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Mičel je kazao da Kosovo u predstojećoj godini treba poduzeti veoma važne korake na putu integracija, te dodao da u tome može da računa na blisku i aktivnu podršku SAD-a.

“Razgovarali smo o normalizaciji i važnosti uključenosti Kosova u dijalogu sa Srbijom, razgovarali smo o demarkaciji sa Crnom Gorom i važnosti da se ovo pitanje riješi radi vizne liberalizacije”, istakao je on.

Vladavina prava i borba protiv korupcije, dodao je on, takođe je važno za demokratsku budućnost i ekonomski rast za Kosovo.

“U svim obim oblastima samo Kosovo može da izabere svoju budućnost. Ali želim da vas osiguram sve da su Sjedinjene Države bile i ostaće uz Kosovo na svaki korak”, kazao je Mičel.

Rekao je da je važno to što je svoje putovanje na Balkanu počeo na Kosovu, podsjećajući na jake prijateljske odnose Kosova i Sjedinjenih Država.

“Ova administracija je posvećena da nastavi produbljivanje tog prijateljstva”, istakao je Ves Mičel.

S druge strane, predsjednik Kosova Hašim Tači kazao je da je sastanak sa američkim zvaničnikom bio veoma prijateljski i konstruktivni.

Kazao je da je na sastanku sa američkim zvaničnikom bilo riječi o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije radi pomirenja a uz poštovanje teritorijalnog integriteta.

“Kosovo je bilo i ostaće pritom da neće dopustiti podjelu, razmjuenu teritorija ili neku vrstu autonomije. Cijeli  ovaj proces treba da se okonča u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, u cilju dobrosusjedskih odnosa”, istakao je Tači.

Predsjuednik Kosova je rekao da je američkog zvaničnika informisao o novim mogućnostima i o angažovanju Kosova na okončanju demarkacije sa Crnom Gorom radi liberalizacije viza.

“Nadam se da koalicioni partneri Vlade Kosova intenzivno razgovaraju sa Srpskom listom i da će se ovo pitanje okončati predstojećih dana. Niko nema ni jedan razlog da odugovlači sa glasanjem demarkacije u Skupštini Kosova, bilo da se radi o albanskim partijama ili o onim iz redova manjinskih zajednica”, dodao prvi čovjek Kosova.

Tači je kazao i da je američkog zvaničnika obavjestio o sljedećim koracima Kosova za osnivanje Oružanih snaga Kosova koje će biti na usluzi svim građanima.

Hašim Tači je naveo i da će Kosovo ostati posvećeno beskompromisnoj borbi protiv terorizma, te dodao da je tokom sastanka bilo riječi i o ekonomiji te investicijama SAD-a na Kosovu.

Kosovski predsjednik se zahvalio Mičelu i novoj administraciji Donalda Trampa (Trump) na pruženoj pažnji Kosovu ali i cijelom Zapadnom Balkanu, “na šta se ne gleda, kao što je to bilo posljednjih godina, kao na proceduralni aspekat, već kao na strateški interes za brže kretanje prema evroatlantskoj perspektivi”.

Sastanak američkog zvaničnika i predsjednika Kosova održan je na prištinskom aerodromu, a Mičel će se takođe sastati u Vladi Kosova  i sa premijerom Ramušom Haradinajem.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku