hamburger-icon

Kliker.info

Američki State Department: Strani investitori bježe od korupcije koja vlada u BiH!

Američki State Department: Strani investitori bježe od korupcije koja vlada u BiH!

18 Juna
04:20 2012

Strani investitori suočavaju se s brojnim preprekama u Bosni i Hercegovini, ocijenjeno je u najnovijem pregledu američkog Stejt departmenta o mogućnostima investiranja u našoj zemlji, saznaje „Dnevni avaz".

Vlasnička prava
Američko ministarstvo vanjskih poslova svake godine objavljuje detaljan izvještaj o situaciji i uvjetima investiranja u sve zemlje svijeta, a koji ima veliki utjecaj i ugled u poslovnom svijetu. No, činjenice i ocjene navedene u dokumentu koji je objavljen ovog mjeseca za našu zemlju nisu nimalo ohrabrujuće. Naprotiv, jasno ukazuju zbog čega BiH većina pravih investitora zaobilazi u širokom luku.
– BiH se i dalje muči s otvaranjem svoje ekonomije stranim investitorima. Ekonomska kriza, šestomjesečna odgoda formiranja vlasti i privremeno finansiranje odgodili su mnoge reforme. Strani investitori suočavaju se s velikim preprekama, među kojima su kompliciran pravni i regulatorni okvir, netransparentne poslovne procedure, korupcija, loša infrastruktura i vlasnička prava te slabašne pravosudne strukture – navodi se u izvještaju koji je sačinio Biro Stejt departmenta za ekonomska i poslovna pitanja.
Američki stručnjaci ističu da bh. vlasti do sada nisu napravile značajnija poboljšanja poslovne klime, zbog čega je BiH na dnu ljestvice u pogledu lakoće poslovanja. To je, kako navode, faktički onemogućilo robustniji ulazak stranih investitora.Osim toga, ističe se visoka nezaposlenost, politička nestabilnost te pad kreditnog rejtinga, sve redom loše vijesti za one koji u SAD-u razmišljaju o mogućem ulaganju u BiH. Posebno poglavlje o korupciji navodi da u BiH ova "pošast" prevladava u mnogim političkim i ekonomskim institucijama, što „povećava cijenu i rizik poslovanja".

Naplata usluga
– Kompleksan sistem registracije i licenciranja je posebno ranjiv. Razne državne, entitetske, kantonalne i općinske administracije koje imaju moć da donose propise grade sistem koji nema transparentnosti i otvara prostor za korupciju. Mnogo je mjesta gdje se traži "naplata usluga". Podmićivanje da bi se dobila dozvola za rad ili gradnju ili, jednostavno, ubrzao proces redovna je pojava – navodi se, između ostalog, u izvještaju. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku