hamburger-icon

Kliker.info

Američki regulatori upozorili na novi „potencijalni rizik” : ‘Zabranu letenja ukidamo kada ocijenimo da je 737 MAX siguran’

Američki regulatori upozorili na novi „potencijalni rizik” : ‘Zabranu letenja ukidamo kada ocijenimo da je 737 MAX siguran’

27 Juna
17:13 2019

Američki su regulatori upozorili Boeing da mora riješiti novi „potencijalni rizik” na avionu  737 MAX, dodatno zamagljujući vremenski okvir njegova mogućeg povratka u promet nakon dvije teške nesreće.

Tokom testiranja na simulatoru Savezna uprava za vazduhoplovstvo  (FAA) utvrdila je da pilot ne može brzo vratiti kontrolu nad avionom ako automatizirani sistem  za upravljanje letom usmjerava avion  prema dolje, tumači upućeni neimenovani izvor.

Regulator je poručio da će ukinuti zabranu prometovanja aviona  “kada ocijenimo da je siguran”.

„FAA je nedavno otkrila potencijalni rizik koji Boeing mora ublažiti”, stoji u saopštenju .

Iz Boeinga su saopštili  da rješenje softverskog problema na 737 MAX-u koji razvijaju zadnjih osam mjeseci trenutno ne rješava novoutvrđeni problem.

„Boeing se slaže s odlukom i zahtjevom FAA-a i radi na zatraženom softveru kako bi udovoljila zahtjevu. Boeing neće tražiti dozvolu za povratak u promet 737 MAX-a dok ne ispunimo sve zahtjeve za pribavljanje te dozvole i za siguran povratak aviona  u promet”, stoji u Boeingovom podnesku Komisiji za burze i vrijednosne papire.

U saopštenju  za medije  tvrtka je također istaknula da će ispunjavanje tog „uvjeta” smanjiti radno opterećenje pilota budući da će “locirati potencijalni izvor automatske stabilizacije leta aviona “.

Međunarodno udruženje za zračni prijevoz (IATA) u srijedu je u Montrealu organiziralo skup na kojem su regulatori i 40 zrakoplovnih kompanija iza zatvorenih vrata razgovarali o problemu povratka u promet prizemljenih Boeinga 737 MAX.

Avioni  su prizemljeni nakon nesreće u Etiopiji 10. marta, te one u Indoneziji u oktobru  prošle godine, u kojima je ukupno stradalo 346 ljudi.

Nakon sastanaka IATA je pozvala na globalno usklađivanje novih zahtjeva za obuku letačkih posada 737 MAX-a.

“Tragedije Boeing 737 MAX-a strašna su opomena za sektor kojem je sigurnost glavni prioritet”, naglasio je izvršni direktor udruženja Alexandre de Juniac.

“Vjerujemo da će (američka) Savezna uprava za vazduhoplovstvo  kao regulator nadležan za izdavanje dozvole voditi računa o sigurnom povratku aviona  u promet. Potđujemo također dužnost regulatora širom svijeta da neovisno odlučuju o FAA-inim preporukama”, dodao je de Juniac.

“Istodobno podsjećamo da je vazduhoplovstvo  globalno integrirani sistem koji se oslanja na globalne standarde, uključujući međusobno priznanje, povjerenje i reciprocitet među regulatorima”, poručio je.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku